Miljarden aan Westerse winsten vast in Rusland

Sanctiebeleid Nederland richting Rusland: de ongemakkelijke waarheid
Geen manier om het Russische verbod op dividenduitkeringen te ontlopen

Westerse bedrijven die zaken zijn blijven doen in Rusland, kunnen niet bij de miljardenwinsten die zij daar maken. Het Kremlin heeft hen de toegang tot het geld ontzegd, omdat ze gezeteld zijn ‘onvriendelijke’ landen waarmee het land overhoopligt. Rusland heeft hen een verbod op dividenduitkeringen opgelegd.

  • Bruto-inkomsten van Westerse bedrijven in Rusland waren 217 miljard dollar (2022)
  • 2 miljard aan winst naar buitenland overgeboekt
  • Westerse bedrijven moeten Russische met korting verkopen

Volgens de Financial Times gaat het om 20 miljard dollar aan Russische winsten waarover buitenlandse bedrijven rapporteerden over vorig jaar. De bruto-inkomsten zouden 217 miljard dollar omvatten. Slechts een klein deel van de winst (2 miljard dollar) zou naar de buitenlandse bedrijven zijn gevloeid, zo heeft de Kiev School of Economics berekend.

Overdracht bezittingen

Volgens de Financial Times is er geen manier om het geld uit het land te halen. Veel buitenlandse bedrijven hebben geprobeerd hun Russische dochterondernemingen te verkopen, maar elke deal vereist de goedkeuring van Moskou en is onderworpen aan scherpe prijskortingen. De afgelopen dagen hebben British American Tobacco en de Zweedse vrachtwagenfabrikant Volvo overeenkomsten aangekondigd om hun bezittingen in het land over te dragen aan lokale eigenaren.

Strop voor bedrijven

Van de bedrijven van ‘onvriendelijke’ oorsprong die in Rusland actief blijven, rapporteerde de Oostenrijkse bank Raiffeisen een winst van twee miljard dollar in het land. De bank is het grootste slachtoffer van het Russische dividendverbod. Ook Philip Morris en PepsiCo lijden een flinke strop, voor elk van hen ongeveer driekwart miljard dolllar.

Gerelateerde artikelen