Microsoft stelt plannen voor Longhorn bij

fallback
Softwaremaker Microsoft is een ambitie armer. Een eerder als cruciaal omschreven onderdeel van het nieuwe besturingssysteem, codenaam Longhorn, is niet op tijd klaar en komt later op de markt.

Longhorn, de opvolger van XP, zou volgens Microsoft een echte klapper worden. De splinternieuwe versie van Windows zou in 2006 op de markt moeten komen, maar om die deadline niet te missen is nu het al flink gehypete WinFS opslagsysteem geschrapt. Het ‘unified storage subsystem’ werd door Microsoft vorig jaar als een van de sleutelcomponenten van Longhorn bestempeld. Bill Gates noemde het eerder al “de belangrijkste release van het decennium, belangrijker dan Windows 95”, en WinFS zou de ‘heilige graal’ zijn.

WinFS moet het vinden van documenten en e-mailberichten vereenvoudigen door ze van een XML-label te voorzien. Het berust op het huidige bestandssysteem NTFS en technologie uit de SQL Server 2005 database die volgend jaar op de markt komt. In april is al wat minder belangrijke functionaliteit geschrapt om de lancering van een testversie medio volgend jaar niet te frustreren. De recente aankondigingen gaan veel verder. Microsoft heeft nu misschien niet het hart, maar toch wel de longen uit zijn nieuwe product moeten rukken.

De opvolger van XP heeft volgens velen zijn glans verloren en lijkt meer een upgrade te worden dan de Big Bang die de softwaremaker voor ogen had. Maar Microsoft vreest dat uitstel het geduld van zakelijke gebruikers, consumenten en OEM’s (original equipment manufacturers) te veel op de proef zou stellen.

Gerelateerde artikelen