Meer snelheid in groei gewenst – Boudewijn Beerkens Wolters Kluwer

fallback
Als er een concern is, waar de aandacht volledig uitgaat naar de CEO is het wel Wolters Kluwer. Al was het maar omdat CEO Nancy McKinstrey de enige vrouwelijke bestuursvoorzitter is bij een van de grote beursgenoteerde Nederlandse concerns. Boudewijn Beerkens heeft een rol in de luwte, maar dat lijkt hem niet te deren.

Hij is juist aangesteld om de beoogde turnaround, die wordt vormgegeven door de CEO, vanuit zijn expertise te ondersteunen. Beerkens ligt goed bij analisten. Hij kan goed uitleggen waarom het tempo van de turnaround lager ligt dan de buitenwacht wil. Het motto lijkt: liever rustig en goed, dan overhaast en met veel fouten.

2004/2005
Wolters Kluwer doet het rustig aan. Althans, zo lijkt het voor de buitenwacht. De omwenteling die al jaren geleden nodig was is onder leiding van de huidige raad van bestuur in gang gezet, maar lijkt maar niet aan vaart te winnen. De autonome omzetgroei is in 2004 hervat, maar van een margeverbetering is nog geen sprake en de winst per aandeel wil nog maar niet stijgen. De balans is wel verbeterd sinds het duo Nancy McKinstrey als CEO en Boudewijn Beerkens als CFO aan de slag zijn gegaan.

Eind 2003 bracht Wolters Kluwer een bod uit op uitstaande obligatieleningen. Beerkens lichtte toe dat bestaande leningen in euro’s luiden, maar in de toekomst meer geleend zal worden in Amerikaanse dollars, aangezien tachtig procent van de resultaten direct of indirect dollargevoelig is. Het is een van de ingrepen waarmee Beerkens heeft laten zien zijn financiële instrumentarium te beheersen.

Uitdaging
Grote kritiek op Wolters Kluwer – dat jarenlang een groei-imago koesterde – is dat het strategische driejarenplan, opgesteld in 2003, niet ambitieus genoeg zou zijn. Aan Beerkens en de CEO de taak om te laten zien dat ze de bescheiden doelstellingen ruimschoots kunnen overtreffen. Vooralsnog gebeurt dat slechts mondjesmaat.
Wolters Kluwer baseert zijn financiële doelstellingen volgens Beerkens niet op wat de concurrentie doet, maar op de ontwikkeling van de markten waarop het actief is. Vergelijkingen met het snelgroeiende Reed Elsevier gaan niet langer op. Dat bedrijf is volgens Beerkens in andere markten actief. Wolters Kluwer moet de groei vooral halen uit een betere beheersing van de juridische uitgaven.

Boudewijn Beerkens (1963) is Chief Financial Offi cer van Wolters Kluwer sinds november 2002. Hij is verantwoordelijk voor Treasury, Business Analysis & Control, Accounting, Taxation, Risk Management, Mergers & Acquisitions en Investor Relations. Voor zijn overstap naar Wolters Kluwer was Beerkens bij PricewaterhouseCoopers onder meer verantwoordelijk voor het Corporate Finance en Recovery team. Beerkens studeerde onder andere aan de Erasmus Universiteit en de Vrije Universiteit.

Wolters Kluwer is wereldwijd een van de grootste uitgevers van juridische informatie. Vooral in de Verenigde Staten en Europa heeft het bedrijf dominante marktposities. Vrij lang heeft de uitgeverij echter stilgestaan, om pas de laatste jaren voluit in te zetten op internet als primair distributiekanaal.

Gerelateerde artikelen