Meer salaris, uitdaging, skills en training

Finance professional van nu verdient telkens meer, wil meer uitdaging, heeft meer niet-financiele taken en wil meer onderwijs.

Finance professionals zijn zich bewust van hun goede positie op de arbeidsmarkt. Ze zijn positief over de toekomst, maar liefst 88% is tevreden met de kansen die het werkveld hen biedt. Dat blijkt uit de nieuwe Robert Walters Salary Survey onder meer dan 900 finance professionals.”De nieuwe generatie finance professionals durft steeds meer eisen te stellen,” stelt Martijn Boet, recruitment specialist bij Robert Walters. Wat zijn de trends?

Leegloop van de Big 4

De arbeidsmarkt voor accounting & finance professionals stond het afgelopen jaar in het teken van grote schaarste. Vooral op junior en medior niveau was er veel behoefte aan professionals in functies als financial control, business control en financial accounting & reporting. De Big 4 accountantskantoren hadden ook dit jaar moeite met het behouden van hun personeel, dat massaal de overstap naar het bedrijfsleven maakte.

Steeds meer eisen

Dankzij de toenemende schaarste was er in het afgelopen jaar een opwaartse tendens te zien in de salarissen voor finance professionals, blijkt uit de survey. Ruim 82 procent van de finance professionals heeft in 2019 een salarisverhoging ontvangen. In de meeste gevallen was dit een verhoging van tussen de 6 en 8 procent. Boet: “Jonge financials zijn zich ervan bewust dat zij een goede positie hebben op de arbeidsmarkt en durven steeds meer eisen te stellen aan hun werkgever. Ik merk dat ze terughoudend zijn om zich te binden aan een organisatie en tot het laatste moment hun opties open willen houden. Dit betekent dat organisaties hun recruitmentprocessen snel en efficiënt in moeten richten, anders zijn ze de sollicitant kwijt.”

Ontevredenheid over trainingsmogelijkheden

Ook het bieden van voldoende opleidingsmogelijkheden is belangrijk om finance professionals aan een organisatie te binden. Slechts een op de drie ondervraagde professionals is tevreden over de trainingsmogelijkheden bij hun huidige werkgever, terwijl 73 procent zegt dit wel belangrijk te vinden.

Waar finance professionals over het algemeen wel tevreden over zijn, is de zelfstandigheid die zij krijgen. Twee op de drie professionals zijn blij met de flexibiliteit die hen geboden wordt in het inplannen van hun uren, en ruim 68 procent is tevreden met de mogelijkheden die zij krijgen om hun werkzaamheden zelf in te plannen.

Samensmelting van finance en IT

De scheidingslijn tussen IT en finance is steeds meer aan het vervagen, en de vraag naar finance professionals met goede data skills zal ook volgend jaar blijven toenemen. Boet: “De hedendaagse finance professional drijft steeds meer af van het basale boekhouden, en houdt zich in toenemende mate bezig met data analyse. De financial 2.0 moet sterk zijn op het gebied van IT, kunnen navigeren door grote hoeveelheden data en de conversie maken van data naar bruikbare informatie voor het management.”

Behoefte aan uitdaging

Hoewel finance professionals nog steeds veel waarde hechten aan goede arbeidsvoorwaarden, vinden zij uitdagend werk, een goede werk-privébalans en open en effectief management nog belangrijker. Boet herkent dit ook: “De nieuwe generatie finance professionals is niet meer onder de indruk van een lease auto, ze vinden een goede werksfeer en gevarieerde werkzaamheden veel belangrijker.”

Meer balans op de arbeidsmarkt

Boet voorspelt dat de arbeidsmarkt voor finance professionals in 2020 meer in balans zal komen. Hoewel 87 procent van de ondervraagden ook volgend jaar een salarisverhoging verwacht te ontvangen, zullen de salarissen waarschijnlijk wel minder stijgen dan in het afgelopen jaar. In 2020 verwacht het merendeel van de finance professionals een salarisstijging van slechts 1 tot 3 procent.

Lees ook: De CFO vertelt: hoe leid je verandering?

 

Gerelateerde artikelen