Meer gepest door coronastress

Corona geeft slechtere werksfeer voor een op vijf werkenden. Een kwart heeft te maken met pestgedrag.

Een kwart van alle werkenden geeft aan wel eens te maken te hebben met treiteren, roddelen, uitlachen of ander vervelend gedrag op het werk. Bijna een op de vijf stelt dat de sfeer op het werk slechter is vanwege de crisis. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het CNV onder een representatieve groep van 2.500 werkenden.

“Schokkende cijfers,” reageert CNV-voorzitter Piet Fortuin. Dat betekent dat “2,3 miljoen werkenden te maken hebben met pestgedrag. Daarnaast is voor meer dan 1,5 miljoen werkenden de sfeer op het werk verslechterd door de crisis. Een zeer onwenselijke situatie.”

Een op de tien die wordt gepest durft er niets over te zeggen uit angst de baan te verliezen. Een op de zes stelt dat de werkgever/leidinggevende minder tegen pesten optreedt dan vóór de coronacrisis. En een op de zeven wordt zelfs gepest door de leidinggevende zélf.

Degenen die het meeste hebben aangegeven gepest te worden zijn ambtenaren die bij de landelijke overheid werken en mensen in de ICT-sector, beide een op de drie. De landelijke overheid schiet er ook op een andere manier slecht uit: maar liefst een kwart stelt dat hun werkgever niet optreedt tegen het pesten. Ook zorgpersoneel is niet blijf: een kwart van hen stelt dat de sfeer op het werk slechter is dan vóór de crisis en een op de drie zorgmedewerkers heeft te maken gehad met treiteren of ander vervelend gedrag.

(bron: ANP; foto: Ilayza Macayan, Unsplash)

Gerelateerde artikelen