In vijf minuten rust met de FIVE S methode

FM Dag 2019 - Zet je gedachten op een lager pitje en kom echt in contact met jezelf. Het resultaat: blijer, creatiever en betere beslissingen.

Tijdens FM Dag 2019, een event van Alex van Groningen voor financieel directeuren, is het thema dit jaar ‘The Art of War’. Ondernemer en mental coach Joel aan ‘t Goor vertelt de bezoekers dat ze ook van een andere Chinese filosoof veel kunnen leren. Namelijk Lao Tsu. Die zei: ‘Silence is a source of great strength’. En zo is het maar net. 

De sessie werd gefaciliteerd door netwerkorganisatie TriFinance. Ze kozen voor dit onderwerp omdat het voor hen allemaal draait om mensen en performance. Hoe kunnen (finance) professionals hun persoonlijke performance een flinke boost geven? Meditatie is een goede manier hiervoor. 

In de afgelopen jaren heeft de wetenschap laten zien dat mediterende mensen over het algemeen creatiever, gelukkiger, energieker, geconcentreerder en gezonder zijn. Anno 2017 zien we dat steeds meer CEO’s en organisaties actief mediteren. Binnen Google is het ‘Search Inside Yourself’ programma zelfs verplicht voor het top management.

Kijk voor de foto's van FM Dag 2019
Lees ook: FM Dag 2019: verneder de vijand niet

Maar hoe krijg je die stilte in een hoofd dat altijd maar doorgaat? Een mens heeft zo’n 50.000 gedachten per dag. “Die stem gaat aan als je wakker wordt en gaat de hele dag door”, aldus Aan ‘t Goor. “We denken dat wij die stem zijn, maar dat is niet zo.” 

Volgens Aan ‘t Goor kan vijf minuten per dag meditatie al veel meer helderheid en innerlijke rust geven. “Ik ben zelf een workaholic”, zegt hij. “Ik sta altijd aan, en ga 80 uur in de week door. Dat kan alleen omdat ik een rustpunt weet te vinden.” 

Hij laat de volle zaal met financieel directeuren zien welke vijf stappen leiden tot meer innerlijke rust. Dit is de FIVE S methode:

Shake (1)
Gedachten gaan altijd over het verleden of de toekomst. Ze trekken je weg uit het hier en nu. Je lichaam is wel altijd in het hier en nu en is dus een instrument om je geest ook daar te krijgen. Ga stevig op je voeten staan, zak licht door je knieën en ga shaken. Doe dat één minuut. 

Sit (2)
Ga gewoon op een stoel zitten met je armen in meditatie-stand (duimen en wijsvingers op elkaar). Zorg dat je ontspannen zit. Doe je ogen dicht en blijf gewoon 30 seconden zo zitten. 

Sigh (3)
Adem rustig in en zucht stevig uit. 

Smile (4)
Glimlach. Doe dat niet alleen met je mond, maar ook met je ogen. Doe dit één minuut en het heeft effect op hoe je je voelt. 

Silence (5) 
Doe je ogen dicht en tel je ademhaling. Doe dat vijf keer. Als je gedachte afdwalen, breng je dan rustig terug naar het tellen. 

Klaar! En de rust knalt de kamer uit.

“Als je dit iedere dag vijf minuten doet, kan dat al enorme impact hebben”, besluit Van de Goor. “Je geest is een krachtig instrument. En het werkt het beste als je het vanuit rust inzet.”

Gerelateerde artikelen