Mantelzorg wordt financiële plaag voor werkgevers

Bedrijfsleven draait op voor taken die de overheid heeft afgestoten.

Werkgevers maken zich zorgen over het steeds grotere beroep dat wordt gedaan op personeel om naast werk ook voor naasten te zorgen. Driekwart van de werkgevers vindt dat zij nu opdraaien voor taken die door de overheid bij mantelzorgers zijn gelegd.

  • mantelzorgers veroorzaken bedrijfskosten door hoog verzuim en personele problemen
  • daardoor betalen werkgevers het gelag van de vergrijzing
  • de helft van de bedrijven ziet het aantal mantelzorgers binnen de organisatie toenemen

Mantelzorgende medewerkers zorgen namelijk voor ziekteverzuim, personele problemen en hogere bedrijfskosten. Dat meldt het journalistieke platform Pointer (KRO-NCRV) na een onderzoek van Motivaction, in opdracht van Pointer en Fello (organisatie voor werk en mantelzorg).

De samenleving vergrijst, mensen wonen langer thuis en de tekorten in de zorg lopen op. Daardoor wordt er nu – en in de toekomst – vaker een beroep gedaan op mantelzorgers. Dat zien ook werkgevers.

De helft van de ruim vijfhonderd ondervraagde bedrijven heeft de afgelopen twee jaar het aantal mantelzorgers in hun bedrijf zien toenemen, zo blijkt uit het representatieve onderzoek van Pointer/Fello. Met alle gevolgen van dien. Zo geeft veertig procent aan dat mantelzorg een belangrijke reden is voor ziekteverzuim en noemt een derde van de bedrijven zieke mantelzorgers zelfs een steeds grotere ‘financiële strop’. (ANP)

Bereken zelf wat een mantelzorger jouw bedrijf kost

Gerelateerde artikelen