Managers ABN AMRO slaan alarm

Een groep hoge managers van ABN AMRO heeft toezichthouders DNB en AFM en grootaandeelhouder Financiën gewaarschuwd dat de bank door de vertrouwenscrisis in de top vleugellam is geworden.

Een woordvoerder van de bank bevestigt het bestaan van een brief waar het Financieele Dagblad (FD) over schrijft. De afzenders van de brief, die in januari is verstuurd, stellen schriftelijk tegenover het FD dat zij sindsdien geen verbetering hebben gezien. “De situatie is nog steeds nijpend.”

De zorgen van de managers gingen in eerste instantie vooral over de gevolgen van de leiderschapsstijl van toenmalig president-commissaris Olga Zoutendijk op werknemers en de organisatie. “Ze heeft geen enkel gevoel voor menselijke verhoudingen en creëert een enorme angstcultuur”, zo schrijven zij aan de toezichthouders.

Daarnaast schetsen de managers een beeld van een bank die de weg aan het kwijtraken is door een gebrek aan regie in de top. Bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen toont zich volgens hen geen leider: hij is onzichtbaar. De richting van de bank is onduidelijk. Van een strategie is nauwelijks sprake, claimen de klokkenluiders.

De managers vrezen dat als er niet snel wordt ingegrepen, ABN AMRO uiteindelijk zal worden overgenomen. Zij vragen de toezichthouder in actie te komen. Topman Van Dijkhuizen zegt in een interne brief over de kwestie aan medewerkers dat hij begrijpt dat veranderingen zorgen kunnen oproepen, maar hij deelt die zorgen niet. “Sommige mensen zijn teleurgesteld, hebben niet de baan gekregen die ze wilden. Het is voor iedereen wennen. Maar ik merk dat het vertrouwen en de rust terugkeren. Ik heb mijn team nu compleet, Tom de Swaan treedt straks aan als ervaren president-commissaris en ik ben mijn boodschap van een betekenisvolle en duurzame bank aan het uitrollen.”

Gerelateerde artikelen