Manager werkt steeds vaker buiten werktijd

Het beantwoorden van werkgerelateerde telefoongesprekken en e-mails buiten werktijd wordt steeds meer een gewoonte onder managers. Dat blijkt uit onderzoek van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële professionals en administratief ondersteunend personeel.

Acht op de tien (83%) Nederlandse managers beantwoordt werktelefoontjes en e-mails buiten werktijd. Daarbij is de hoeveelheid werk geïntensiveerd in het afgelopen jaar: 77% van de managers geeft aan dat ze vaker buiten werktijd beschikbaar zijn dan een jaar geleden. Deze ontwikkelingen laten zien dat flexibiliteit buiten het werk verder ingeburgerd raakt, vertelt Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland:

“Flexibel werken is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. We zien dat werk en privé steeds vaker door elkaar lopen. Verschillende zaken maken dit mogelijk, zoals flexibele werktijden, thuis werken en een smartphone of laptop van de zaak. Dit betekent dat werknemers op een slimme manier werk en privé kunnen combineren en daardoor vaak effectiever en efficiënter werken.”

Managers zijn veel vaker beschikbaar in vergelijking met een jaar geleden. 22% geeft aan dat de beschikbaarheid buiten werktijd significant is gestegen, 55% merkt dat zij iets meer tijd buiten werktijd bezig zijn met hun werk. Slechts 23% zegt dat dit hetzelfde is gebleven.

Werken in het weekend
Niet alleen ’s ochtends of ’s avonds wordt de telefoon opgenomen of e-mail beantwoord, ook in het weekend wordt gewerkt. Driekwart van de CFO’s en HR managers werkt in het weekend, waarvan 17% ieder weekend aan de slag gaat.

Stephan Renken: “Van managers wordt verwacht dat ze altijd bereikbaar zijn en snel kunnen reageren wanneer zich een probleem voordoet. Dit brengt een hoge werkdruk met zich mee en daarmee ook een groter risico. Het is belangrijk voor werkgevers dit in de gaten te houden, uiteindelijk is de werkgever verantwoordelijk voor het welzijn van de medewerker. Wanneer medewerkers veel buiten werktijd aan het werk zijn, kan een passende vergoeding of extra verlofdagen de mogelijkheid bieden werkdruk te ontlasten.”

Bron: Robert Half

Gerelateerde artikelen