Los jij wel het het juiste probleem op?

Einstein heeft gezegd dat, als hij 1 uur had om de wereld te redden, dat hij dan 55 minuten zou besteden om het probleem te beschrijven en slechts 5 minuten om de oplossing te vinden. Los jij wel hel het juiste probleem op?

Deze werkwijze geldt eigenlijk ook bij het innemen van jouw rol binnen het bedrijf waar je werkt. De afgelopen coachgesprekken op finance.nl hebben mij doen beseffen dat veel professionals niet precies weten welke problemen ze eigenlijk oplossen. Zoals de crediteurenadministrateur, die niet precies wist welk gedeelte van de boekhouding hij aan het doen was en daardoor het grotere geheel miste en dus geen overzicht had. In dit artikel een drietal tips om een doorbraak te realiseren bij het zoeken, vinden en behouden van je rol.
 
Waarom bestaat jouw organisatie?
Als eerste kun je jezelf afvragen waarom jouw organisatie eigenlijk bestaat. Wanneer je bewust bent welke vraagstukken een organisatie voor de buitenwereld oplost zul je merken dat je uiteindelijk beter in staat bent om jouw rol in dat geheel te vinden. Dit geeft je op een dieper niveau inzicht waarom je ergens werkt of wilt werken.
 
Wat heeft de financiële afdeling te doen?
Er spelen op iedere afdeling altijd wel dynamieken waarbij het goed is om vanuit jouw rol aandacht aan te besteden. Heeft bijvoorbeeld iedereen wel een plek op de afdeling, of worden er mensen buitengesloten? En is de balans tussen geven en nemen in orde? Het getuigt van inzicht als je hier in positieve zin een rol in kunt spelen.
 
Welke problemen heeft jouw leidinggevende?
Je zal sneller je doelen kunnen bereiken als je goed scherp kunt krijgen tegen welke zaken jouw directe baas aanloopt. Dus stel jezelf de vraag hoe jij je baas sterker en beter kunt maken. Op het moment dat jouw leidinggevende weet dat je een stap verder kunt denken zal jij deze ook uiteindelijk kunnen zetten.
 
Heb jij hierover nog specifieke vragen kom dan volgende week vrijdag 22 maart live op de chat om hier stappen in te zetten. Zie ook Finance.nl/coaching

Gerelateerde artikelen