Loonafspraken stabiel op 1,5 procent

De loonafspraken die tot dusver in 2017 in het cao-overleg zijn gemaakt, trekken de lijn van de afgelopen jaren door. De gemiddelde afspraak komt dit jaar net boven de 1,5 procent uit.

Achter het gemiddelde gaat wel een iets andere verdeling over de economische sectoren schuil. De financiële dienstverlening blijft hekkensluiter (1,0 procent), maar een aantal andere dienstverleningssectoren zijn met een bescheiden inhaalslag bezig. Zo ‘scoren’ de sector cultuur, sport en recreatie (2,0 procent) en de sectoren groot- (1,7 procent) en detailhandel (1,6 procent) bovengemiddeld.
 
Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in haar maandelijkse bericht over het verloop van de cao-onderhandelingen. De afgelopen jaren werden in de industrie stelselmatig hogere loonafspraken gemaakt dan in de dienstverlening. Dat patroon is inmiddels verdwenen als gevolg van de veranderde omstandigheden in de economie.
 
In februari kwamen 16 nieuwe cao’s tot stand waaronder twee zeer grote: schoonmaak (81.000 werknemers) en bouw (65.000 werknemers). De gemiddelde afgesproken loonstijging in de februari-cao’s is 1,49 procent. Dat is vrijwel gelijk aan het gemiddelde van de afgelopen jaren. In 2017 lopen in totaal 411 cao’s af voor 2,75 miljoen werknemers.
 

Gerelateerde artikelen