Leiders benutten amper de helft van hun teamcapaciteiten

Leiders die in staat zijn de verborgen talenten van hun mensen aan te spreken, kunnen rekenen op een verdubbeling van de resultaten.

Toch laten veel managers op dit punt verstek gaan. Een gemiste kans, aldus Liz Wiseman en Greg McKeown. Voor hun boek Multipliers,dat onlangs in het Nederlands verscheen bij Academic Service, deden zij onderzoek onder leiders en medewerkers wereldwijd en ontdekten hoe je er als leider voor kunt zorgen dat je twee keer zoveel uit je team haalt.
Wie kent hem niet: de manager die vooral graag zelf op de voorgrond treedt en zelfs zijn beste medewerker nog onder de duim weet te houden. Hij pronkt met zijn teamleden maar benut amper de helft van hun capaciteiten. Dit soort leiders worden in het boek dan ook ‘diminishers’ genoemd. Ze putten hun mensen uit en verspillen talent.
Aan de andere kant van het spectrum vind je de ‘multipliers’. Dat zijn de managers voor wie iedereen graag (hard) werkt. Ze weten verborgen talenten te ontdekken, geven mensen verantwoordelijkheid en laten hen groeien. Bovendien ontdekken multipliers vaak ook weer andere multipliers die op hun beurt het beste uit anderen halen.

__________________________________________________________________________________
Effectief Leiderschap in 4 dagen | 36 PE punten 
Wilt u als financial de effectiviteit van uw leiderschap blijvend vergroten? Wilt u de juiste besluiten nemen en resultaten verbeteren? Bent u financieel expert én geeft u leiding aan een team van professionals? Dan is het vierdaagse programma Effectief Leiderschap voor financials precies wat u zoekt. Voor de bijeenkomt vanaf 26 november zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Meld u direct aan.

__________________________________________________________________________________ 
De aanpak van multipliers levert resultaten op waar we niet omheen kunnen. Het onderzoek van Wiseman en McKeown toont namelijk aan dat multipliers in staat zijn om tot 90% van het talent van mensen en organisaties aan te boren, terwijl dit percentage bij diminishers slechts 48% is. Alles pleit dus in het voordeel van de multiplier, maar wat doet een multiplier dan precies en hoe word je er zelf een?
Iedereen heeft wel iets van een ‘diminisher’ en iets van een ‘multiplier’ in zich, zo stellen de auteurs. Het is de kunst deze kwaliteiten te leren herkennen om vervolgens de multiplier in jezelf te laten groeien. In Multipliers presenteren de auteurs daartoe een scala aan tools en vaardigheden die zelfs de meest onverbeterlijke diminisher zich eigen kan maken. Dat maakt het een uitdagend en praktisch boek waarmee iedereen een multiplier kan worden.
Liz Wiseman is CEO van The Wiseman Group, een centrum voor onderzoek en ontwikkeling naar leiderschap in Silicon Valley. Greg McKeown is consultant en partner bij The Wiseman Group.

Gerelateerde artikelen