Krimp- en groeisectoren op de arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden

Het aantal online vacatures op bijvoorbeeld jobboards, social media en bedrijvensites voor de totale markt voor hoger opgeleiden kromp in heel 2012 met 0,6%. Na Bouw/civiel/ruimtelijke ordening -15% en HRM -10,9% staat het financiële vakgebied met -9,3% op de derde plaats van grootste krimpers.

Zoals uit ons persbericht van 23 januari bleek is er ondanks deze achteruitgang voldoende aanleiding voor optimisme op de financiële arbeidsmarkt. Groei is met name terug te vinden in de vraag naar techneuten zoals werktuigbouwkundigen en elektrotechnici met een groei van 14,9%. Daarnaast groeide de ICT markt met  ruim 5%, dankzij een forse groei in de vraag vanuit MKB en de sterk toegenomen vraag naar softwareontwikkelaars.

Ranking Finance ten op zichte van andere vakgebieden
Onderstaand het totale overzicht van de vacatureontwikkeling per vakgebied over geheel  2012:
1. Bouw/Civiel/RO: -21,8%                                                               
2. HRM: -10,9%
3. Finance: – 9,3%%
4. Logistiek en inkoop: -5,8%
5. Legal: -4,5%                                                                         
6. Marketing/Communicatie -3,4%                   
7. ICT: + 5,8%
8. Technology + 14,9%

Totaal: – 0,6%%

Sweetspots: Techniek en ICT
Het relatief lage krimppercentage  voor de totale markt voor hoger opgeleiden van 0,6% is het resultaat van enkele ‘sweetspots’ op de arbeidsmarkt: Techniek (+14,9) en ICT (+5,8%).
Bij ICT komt deze groei voort uit de toegenomen vraag vanuit het  MKB, 0 tot 500 medewerkers, en de behoefte aan softwareontwikkelaars. Absoluut blijft de vraag naar ICT-ers ook veruit de grootste met ruim 113.000 vacatures in 2012. Topfuncties  zijn technisch designers (+23%), technology managers (+25%), elektrotechnici (+22%), werktuigbouwkundigen (+25%), softwareontwikkelaars (+12%) en projectmanagers (+ 2%).

Ook ruimte voor optimisme op de financiële arbeidsmarkt
Moeten we ons dan allemaal maar omscholen tot techneuten en ICT’ers? Nee, zeker niet, want uit het onderzoek ‘Trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in 2012’ van Yacht blijkt namelijk dat er ondanks deze achteruitgang voldoende aanleiding is voor optimisme.

Twee voorbeelden:
• Binnen Finance presteren de ‘financial accountants met 2-8 jaar werkervaring’ en de auditors duidelijk boven het gemiddelde.
• In het vierde kwartaal is daarnaast opvallend dat ook de vraag naar financieel managers sterk aantrekt.

Het volledige persbericht, inclusief analyse, over de trends en ontwikkelingen op de financiële arbeidsmarkt: “Voorzichtig optimisme op de financiële arbeidsmarkt” is hier terug te vinden

Bronvermelding: de data zijn ontleend aan ondubbelde en door Yacht geanalyseerde jobfeeddata van Textkernel, exclusief de medische vakgebieden en onderwijs, over geheel  2012

__________________________________________________________________________________
Toe aan nieuwe uitdaging?
Finance.nl is met alle vacatures en de top-bedrijven in Nederland, dé nummer 1 vacaturesite voor finance professionals. Voor controllers, accountants,  administrateurs en financieel managers. Vind uw droombaan op Finance.nl  en plaats uw CV in de CV-databank om door werkgevers gevonden te worden.
__________________________________________________________________________________

Gerelateerde artikelen