Krapte op arbeidsmarkt belemmert economie

De krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat de economie belemmerd wordt. Bedrijven kunnen namelijk niet genoeg gekwalificeerd personeel vinden.

Dat blijkt uit een maandag verschenen rapport van Rabobank. Economen van de bank becijferden dat 7 procent van de economie hier last van heeft.

Vooral in de IT-sector is het aantal beschikbare arbeidskrachten laag. Ongeveer een derde van de bedrijven in die sector geeft aan een tekort aan arbeidskrachten als belangrijkste belemmering te zien. Ook meer dan een vijfde van de uitzendbureaus, ingenieursbureaus en juridisch- en managementadviesbureaus geven aan tegen een gebrek aan geschikt personeel op te lopen.

Het gaat echter niet alleen om hoogopgeleid personeel waar gebrek aan is. Ook de overige zakelijke diensten, zoals beveiligingsbedrijven, callcenters, hoveniers en schoonmakers zitten om personeel verlegen volgens de Rabobank-economen.

“Door de economische groei en de krapte op de arbeidsmarkt, hebben bedrijven vaker te maken met lang openstaande vacatures en wordt het vinden van gekwalificeerd personeel bemoeilijkt”, zegt Thomas Traxler, division manager bij Robert Half. “Bedrijven moeten daarom hun selectieprocessen aanpassen om de juiste medewerkers binnen te halen. De afgelopen jaren is de duur van deze processen flink toegenomen en ingewikkelder geworden omdat er binnen het bedrijf meer partijen mee willen praten over de aan te trekken medewerker. Deze processen moeten worden verkort omdat de mogelijkheid bestaat dat kandidaten in de tussentijd al ander werk vinden.” 

Daarnaast moeten bedrijven kandidaten iets extra’s kunnen bieden, vindt Traxler. “Kandidaten zijn niet enkel meer over de streep te trekken door middel van een goed salaris, ze worden overtuigd met secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan opleidingsmogelijkheden en cursussen binnen het bedrijf, flexibele werkuren en een aantrekkelijke werkomgeving.” 

Gerelateerde artikelen