Krappe arbeidsmarkt maakt CFO opvolging uitdagender

Wie moet onze CFO opvolgen?

Het selecteren van opvolgers voor Chief Financial Officers (CFO’s) wordt een grotere uitdaging te midden van de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Bedrijven die een externe CFO moeten aantrekken, halen namelijk financiële executives weg bij andere organisaties, wat leidt tot een tekort aan interne opvolgingskandidaten. Dat schrijft een Amerikaanse websites voor CFO’s (‘CFO succession planning‘) op basis van gegevens van een internationale headhunter. Volgens de onderzoekers is een een robuust opvolgingsplan voor financiële directeuren essentieel, voor langdurige planning en talentbehoud.

  • CFO-opvolging in krappe arbeidsmarkt uitdagend …
  • … vereist daarom langetermijnplanning
  • financiële executives voor opvolging worden weggelokt voor CFO-functie
  • Slechts klein percentage CFO’s heeft opvolgingsplanning opvolgers

Veel bedrijven negeren echter dit risico, zo blijkt uit gegevens van Russell Reynolds Associates. Slechts 24% van de CFO’s wereldwijd heeft een plan voor haar/zijn opvolging. 46% is de afgelopen drie jaar niet bezig geweest met een opvolgingsproces. Slechts 15% van de ondervraagde CFO’s werd de afgelopen drie jaar geselecteerd via een intern opvolgingsplan. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Lange aanloop en interne ontwikkeling belangrijk

Volgens het rapport is het opzetten van een opvolgingsplan voor een CFO een tijdrovend proces dat tot wel vijf jaar kan duren, waarvan twee nodig zijn om het juiste talent te identificeren. Het vereist daarnaast ook een gedegen interne ontwikkeling van kandidaten. Volgens een van de onderzoekers van Russell Reynolds is het aantal CFO’s dat binnen drie jaar intern wordt gepromoveerd, nog zeer beperkt.

Lees ook:

 

Snelle wisseling CFO’s vereist proactieve planning

De gemiddelde zittingsduur van CFO’s in grote beursgenoteerde bedrijven is net onder de vijf jaar, wat betekent dat de huidige CFO kan vertrekken voordat het opvolgingsplan in gang is gezet. Interne kandidaten moeten niet alleen geïdentificeerd worden, maar ook diverse rollen buiten de financiële sector krijgen, zoals in verkoop en operaties, om hun blootstelling aan de raad van bestuur te vergroten en hun kwalificaties te verbeteren.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


 

Gerelateerde artikelen