Kosten van inhuur extern personeel bij overheid enorm gestegen

De kosten van de inhuur van extern personeel bij de overheid zijn in twee jaar tijd met bijna 20 procent toegenomen. Het ministerie van Financiën geeft het

Dat concludeert het AD vrijdag na onderzoek bij vier bestuurslagen in de periode 2014-2016. Het onderzoek richtte zich op de ministeries, de gemeenten, de provincies en de waterschappen. De uitgaven zijn bij de 151 onderzochte bestuursorganen in twee jaar tijd met 19 procent gestegen naar 2,4 miljard euro.

Steeds meer ministeries overschrijden de rijksnorm dat niet meer dan 10 procent van de personeelskosten naar externe inhuur mag gaan. Het ministerie van Financiën geeft met 272 miljoen euro het meeste uit aan externe inhuur. Dat ministerie huurde fors in om orde op zaken te stellen bij de Belastingdienst. Ook Infrastructuur en Milieu (252 miljoen euro) en Veiligheid en Justitie (237 miljoen euro) waren in 2016 veel kwijt aan externen.

“Schokkend'', vindt SP-Kamerlid Ronald van Raak. “Van externen maak je alleen gebruik als het écht nodig is'', zegt ook VVD-Kamerlid Jan Middendorp.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen