Kennis tanken voor finance van morgen: 2 tips

Business lijkt soms een andere taal te spreken dan finance. Hoe leer je elkaar verstaan? De best practice van Loogman Groep.

Hoe vergroot je het onderlinge begrip tussen de business en de financiële afdeling? Loogman Groep vond de oplossing: je lijnmanagers kennis laten tanken.

Financieel bijgespijkerd

Loogman Groep bestaat uit een diversiteit aan bedrijven. Hoe blijven die succesvol en innovatief? Volgens Jaap Vieveen (foto) speelt opleiden hierin een belangrijke rol. Hij is CFO bij Loogman Groep en lid van FM's Controllers Netwerk. Traditioneel gebeurde dat vooral op het gebied van klantgerichtheid, maar steeds vaker gebeurt het ook op andere gebieden.

De opleidingen vinden zowel in huis als extern plaats. “In samenwerking met de branche zijn we begonnen met het opleiden van bedrijfsleiders van tankstations en wasstraten”, legt de CFO uit. “Daar hoort bij dat we ze een eigen bedrijf met personeel laten opzetten, waarna ze het financieel draaiende moeten houden.”

Aan de hand van dit oefenbedrijf worden de bedrijfsleiders bijgespijkerd op financieel gebied. “We leren ze onder meer kostprijsberekeningen maken aan de hand van vaste en variabele kosten. Daarbij gaan we in op belangrijke kosten, zoals personeelskosten. Ook leren ze hoe je die kosten kunt beïnvloeden.”

Volgens Vieveen kreeg de business door deze opleidingen meer begrip voor de financiële afdeling. “We merken dat ze veel positiever zijn gaan kijken naar wat de financiële afdeling van ze vraagt. Daarnaast snappen ze nu beter waarom wij bepaalde dingen van ze vragen.”

Dit werkte ook de andere kant op, concludeert de CFO: “Door de opleidingen kregen wij nuttige informatie vanuit de werkvloer. Bijvoorbeeld over de werkdruk op administratief gebied. Dit was een mooie aanleiding om verder te innoveren en uit te zoeken welke processen we konden digitaliseren.”

Finance professional voor morgen: twee tips

1- Blijf bij de les

Om voortdurend te leren en innoveren, moet je natuurlijk wel bij de les blijven. Vieveen denkt dan aan ontwikkelingen als digitalisering en robotisering. Samen met jongere en oudere collega’s blijft hij up-to-date door elk jaar een bezoek te brengen aan een innovatie- en technologiebeurs. Dit zorgt niet alleen voor de nodige inspiratie, maar creëert ook medestanders om verder te gaan met technologische ontwikkelingen.

2- School boventalligen om

Met omscholing kun je boventallige werknemers nieuwe kansen bieden, als het kan binnen je organisatie. Volgens Vieveen moet je bereid zijn om daarin te investeren. Dat deed het familiebedrijf dan ook toen het moest snijden in het aantal administratieve functies. Zo schoolde een medewerker van de financiële afdeling zich om naar data-analist. Een ander startte een opleiding tot greenkeeper op de golfbaan.

Lees ook: Hoe worden we niet overbodig?

Mail Community Manager Martise Leemhuis voor meer informatie over het Controllers Netwerk.

Gerelateerde artikelen