Kabinet wil wettelijk register voor bemiddelaars

Register moet kwaliteit mediators verbeteren. Orde van Advocaten ziet nut niet.

Het kabinet wil een wettelijk register voor zogenoemde mediators, die als bemiddelaar optreden bij een conflict. Dat schrijft Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer.

Een bemiddelaar treedt op om een ruzie of conflict tussen bedrijven (of burgers) op te lossen. De mediator is meestal aangesteld door beide partijen, die vaak hopen een gang naar de rechter te voorkomen. Maar mediators kunnen ook worden ingezet voor geschillen die wel al bij de rechter liggen.

Mediator is nu geen beschermd beroep. Iedereen kan zich bemiddelaar noemen. Dat maakt het “best lastig om dan het kaf van het koren te scheiden”, schrijft Dekker. Het register moet helpen de grote verschillen in kwaliteit tussen mediators te verkleinen. Volgens Dekker is de kans groter dat conflicten voor de lange termijn worden opgelost als hiervoor professionele mediators worden ingezet.

Om geregistreerd bemiddelaar te worden, moet iemand kunnen bewijzen bepaalde opleidingen te hebben gevolgd. Ook moet diegene “psychologisch, communicatief en juridisch” vaardig zijn en de juiste verzekeringen hebben. Daarnaast vraagt Dekker om een Verklaring Omtrent Verdrag.

De bewindsman benadrukt dat het wetsvoorstel “er niet op is gericht rechtzoekenden bij de rechter weg te houden”. Hij wil in het voorstel ook opnemen dat de gerechtelijke procedure beter aansluit op het onderling oplossen van een geschil, met behulp van een bemiddelaar.

Eerdere pogingen om mediators te reguleren zijn in vorige kabinetten gestrand. Na gesprekken met organisaties ziet Dekker genoeg steun voor zo'n register. Ook “rechters, gerechtsdeurwaarders, notarissen en rechtsbijstandsverzekeraars” zijn positief. De Nederlandse Orde van Advocaten is wel kritisch op het voorstel omdat de organisatie “nut en noodzaak” ervan niet onderschrijft.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen