Kabinet schiet verruiming postbezorgtijd af

Postbezorging onder druk door afwijzing verruiming bezorgtijd door kabinet.

De bezorging van post komt verder onder druk te staan nu het kabinet PostNL niet toestaat langer de tijd te nemen voor de bezorging van consumentenpost. Dit besluit heeft grote financiële gevolgen voor PostNL en andere bedrijven in de postsector. Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken heeft afgezien van de eerder voorgestelde verruiming van de maximale bezorgtijd van één naar twee dagen. Dat meldt het ANP.

  • Kabinet wijst verruiming bezorgtijd PostNL af
  • PostNL vreest verliesgevende universele postdienst
  • Zakelijke klanten dringen aan op behoud 24-uurs bezorging

PostNL reageert teleurgesteld op het kabinetsbesluit en vreest dat de universele postdienst verliesgevend wordt[5]. Deze gereguleerde dienst, die onder meer brievenbuspost omvat, vormt een belangrijke pijler van de postbezorging in Nederland. Het postbedrijf waarschuwt dat ook bij overige postdiensten verliezen dreigen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

investeringen en dienstverlening onder druk

Volgens PostNL ontstaat er onvoldoende financiële basis om te blijven investeren in personeel en een stabiele dienstverlening. Het bedrijf benadrukt dat dit niet aansluit bij de wensen van consumenten, die volgens onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voorspelbaarheid belangrijker vinden dan snelheid.

kabinet zoekt alternatieve oplossingen

Minister Beljaarts erkent de uitdagingen in de postsector en zoekt naar alternatieve oplossingen. Hij heeft aangekondigd in gesprek te gaan met PostNL en andere belanghebbenden om de toekomst van de postbezorging te bespreken. Het ministerie van Economische Zaken werkt aan een toekomstvisie voor de postdienstverlening, die in 2025 wordt verwacht.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Zorgen over toegankelijkheid postvoorziening

PostNL uit zorgen over de toegankelijkheid van de postvoorziening voor alle Nederlanders. Het bedrijf vreest dat de huidige situatie de druk op de postbezorging verder zal verhogen, wat gevolgen kan hebben voor de landelijke dekking en kwaliteit van de dienstverlening. Zakelijke klanten dringen aan op behoud 24-uurs bezorging

Ondertussen voeren grote zakelijke klanten van PostNL de druk op om de 24-uurs bezorging te behouden. De brancheorganisatie voor de grafische industrie, KVGO, heeft kritiek geuit op het gebrek aan regulering van de markt en roept de overheid op om de belangen van bedrijven en maatschappelijke organisaties te beschermen.

Debat over postwet in tweede kamer

Op 9 oktober debatteerde de Tweede Kamer over de postwet. Het KVGO heeft voorafgaand aan dit debat een petitie overhandigd waarin gepleit wordt voor regulering en adequaat toezicht. De uitkomst van dit debat kan grote gevolgen hebben voor de zakelijke postmarkt en de toekomst van 24-uurs bezorging bij PostNL.

Internationale ontwikkelingen in de postsector

De uitdagingen in de Nederlandse postsector weerspiegelen een bredere trend in Europa. Volgens een recent rapport van de European Regulators Group for Postal Services (ERGP) staan postbedrijven in heel Europa voor vergelijkbare uitdagingen, waaronder dalende postvolumes en toenemende druk op de universele postdienst. Het rapport benadrukt het belang van innovatie en flexibiliteit in regelgeving om de postdiensten toekomstbestendig te maken.

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Gerelateerde artikelen