Jongere generatie kan werk en prive beter gescheiden houden

Ten opzichte van vorig jaar is de balans tussen werk en vrije tijd in Nederland met twee punten gedaald, aldus de Regus Work-Life Balance Index die vandaag is gepubliceerd. Jongere generaties en ondernemers kunnen werk en privé echter beter gescheiden houden, vinden werk leuker en werken productiever.

Het onderzoek is voor het tweede jaar op een rij gepubliceerd door Regus, de internationale aanbieder van werkplekken, en is gebaseerd op de meningen van 26.000 professionals in ruim 90 landen.  

Met een score van 118 scoort Nederland net onder het wereldwijde gemiddelde van 120. Ook zijn Nederlanders minder tevreden over de balans tussen werk en privé. Werknemers die bij een klein bedrijf werken en leidinggevenden zijn overigens vaker tevreden. Ondernemers zijn het meest tevreden: 77% van hen geeft aan meer te genieten van werk ten opzichte van vorig jaar.

Generatie X en Y werken flexibeler
In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, lijkt de oudere generatie minder makkelijk de balans te vinden tussen werk en privéleven. Generatie X en Y zijn opgegroeid met het principe van flexibel werken en lijken meer controle te hebben over wanneer en hoeveel ze werken. Daarbij genieten jongere werknemers 40% meer van hun werk dan babyboomers en zijn zij vaker tevreden over hun productiviteit (81% tegenover 70%).

Belangrijkste resultaten:
•    Nederland scoort 118 in de Regus Work-Life Balance Index 2013. In 2012 was dit nog 120.
•    Het wereldwijde gemiddelde is 120.
•    Ondernemers scoren 131.
•    Respondenten uit de generatie X/Y scoren 126.
•    Respondenten uit kleinere bedrijven scoren 123.

Tom Tempelman, algemeen directeur bij Regus Nederland, zegt hierover: “Personeel dat gelukkig is op het werk, is productiever en zal waarschijnlijk ook minder snel een andere baan zoeken. Als de banenmarkt aantrekt, realiseren bedrijven zich dat ze moeten focussen op de uitbreiding van flexibele werkmogelijkheden, zoals het aanbieden van verschillende werklocaties, om talent aan te trekken of vast te houden. Dit gebeurt al: we zien dat ons netwerk van lokale centers iedere dag wordt gebruik door mensen die flexibel werken.”

Uit eerder onderzoek van Regus blijkt dat 72% van de professionals van mening is dat flexibel werken hun productiviteit verhoogt.

Bron: Regus

Gerelateerde artikelen