Johan van der Wal maakt voor derde keer stap van CFO naar algemeen directeur

fallback
Johan van der Wal, voorheen financieel-directeur bij molydeen-producent Climax Molybdenum is sinds vandaag werkzaam als general manager en managing director van datzelfde Rotterdamse bedrijf. Het is voor Van der Wal een natuurlijke stap omhoog. Bij ABB en TRW, de laatste twee werkgevers van Van der Wal, maakte hij een zelfde 'carrière-move'.

De kersverse general manager heeft met plezier in zijn vorige functie gewerkt. Toch is hij iemand die het prettiger vindt om boven de schuttingen uit te kijken. Van der Wal: ” Hoewel uitdagend, is een functie van financieel-directeur toch vooral erg specialistisch. Nu heb ik veel meer autonomie en zijn de rapportagelijnen korter. Knopen worden sneller doorgehakt, dat is ook logisch als je een stap omhoog zet op de piramide”.

Als financieel-directeur heeft Van der Wal zich de laatste tijd vooral bezig gehouden met de implementatie van SOX404, de Amerikaanse versie van de Code Tabaksblatt. “We zijn als onderdeel van het aan de Amerikaanse beurs genoteerde Phelps Dodge verplicht om ons naar deze regels te schikken. De gevolgen zijn gigantisch. Onze doelstelling voor de invoering van SOX404 was om toe te werken naar een papierloos bedrijf. Het tegenovergestelde is nu het geval. Elke controle die nu gedaan wordt, moet op papier na goedkeuring worden ondertekend. Dat betekent enorm veel extra werk. Toch betaalt het zich ruimschoots terug in een groeiend vertrouwen van de aandeelhouders”.

De kennis die Van der Wal meeneemt vanuit zijn vorige functie komt hem goed van pas in zijn huidige functie. Zijn opvolger zal hem de eerstkomende tijd weinig nieuws kunnen vertellen op het gebied van kosten en kostenbeheersing. “Wat dat betreft zal de nieuwe financieel-directeur van goede huize moeten komen. Ik moet er natuurlijk wel voor waken dat ik me niet teveel in zijn of haar vaarwater ga begeven. Maar als ik kijk naar de omvang van mijn huidige takenpakket, dan heb ik daar waarschijnlijk ook geen tijd voor”.

Mogen wij u ook interviewen? Heeft u onlangs als controller of financieel-manager een interessante carrière-stap gemaakt? Een stap die u met 10.000 collega’s wilt delen? Stuur dan een mailtje met een korte toelichting naar de redactie. Dan kunnen onze journalisten u interviewen.

Gerelateerde artikelen