Jan-Willem Wienbelt, CFO C/tac Insead, dat lijkt mij wel iets

"Ik ben ooit begonnen met havo, vervolgens heao-commercieel en daarna heb ik bedrijfseconomie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg. Zeven jaar daarna heb ik een postdoctorale controllersopleiding gevolgd aan Nijenrode.

“Ik ben hoofd controlling geweest bij drie bedrijven: NS Cargo, Stork en Centraal Beheer. Daarna ben ik bij C/tac aangetrokken voor de functie van CFO. Het universitaire niveau van mijn opleiding is belangrijk voor deze functie. Er is een verschil of je je beperkt tot de managementrapportage of dat je ook bestuurlijke verantwoordelijkheid draagt. In dat laatste geval komt een academische opleiding van pas, hoewel die niet noodzakelijk is.

Sommige academici zijn niet zulke goede vakmensen, terwijl sommige mensen met een hbo-opleiding juist heel goed kunnen functioneren in een financiële topfunctie. Ik ben zeker van plan om over een jaar of zes opnieuw een opleiding te gaan volgen. Een internationaal instituut als Insead, dat lijkt mij wel iets. Ik studeer niet meer om meer kennis te vergaren, maar meer om inspiratie en nieuwe ideeën op te doen. Ik wil partner in business zijn. Hoewel een CFO het financiële boegbeeld is van een bedrijf, hoef ik echt niet alles te weten. Daarvoor kun je best een accountant inhuren.”

Gerelateerde artikelen