Jaarcongres CPM 2006: Niet denken maar doen

fallback
Niet denken maar doen, was een veelgehoorde boodschap, gisteren tijdens het Derde Jaarcongres Corporate Performance Management in NH Hotel de Leeuwenhorst.

Marten Niemantsverdriet, CFO van Trespa en winnaar van de Corporate Performance Management Award 2005 mocht het spits afbijten met zijn presentatie over CPM binnen Trespa. Het bedrijf uit Weert steekt veel tijd in het businessplan en moet daarnaast rekening houden met de vele regulaties in verband met de sociale verantwoordelijkheid. ‘CPM moving from vision to practice’, zoals Niemantsverdriet het in zijn presentatie verwoordde.


Vervolgens konden de aanwezigen kiezen uit twee corporate performance tracks: Arcelor Mittal: In de ban van CPM! Guus Hollander, Financial Analyst bij Arcelor Mittal vertelde over het ontwikkelen, delen en benutten van kennis en informeerde de bezoekers over de best practices als essentiële fundamenten voor de toekomstige successen van Arcelor Mittal. Deze zullen ondersteunend moeten worden door adaptieve en robuuste performance management systemen.


Daarnaast was er een workshop over CPM binnen woningcorporatie De Alliantie. Financieel Directeur  Arnold Pureveen vertelde over het opereren in een constante spagaat. Enerzijds moet de woningcorporatie ervoor zorgen dat de cijfers onder de streep elk jaar zwart kleuren. Anderzijds vervult de organisatie ook een zeer uitgesproken sociaal-maatschappelijke functie. Een performance managementtool hiervoor ontwikkelen bleek een hele uitdaging.


Na een korte pauze konden de bezoekers weer kiezen uit twee workshops. Een daarvan ging over de inzet van Performance Management bij Corio. Sheik Bandhoe, Consultant Information Management legde uit hoe Performance Management wordt ingezet voor het budgetteringsproces en het verzamelen van andere (strategische) stuurinformatie zoals bijvoorbeeld benchmarking, het ontwikkelen van rapporten voor verschillende gebruikersgroepen van operationeel tot senior-managementniveau.
 
Rebalancing for Growth and CPM was de titel van de workshop van Henk de Bruin, Manager Corporate Financial Reporting Systems bij Nutreco. Hij vertelde over de herpositionering van Nutreco en hoe dit leidt tot een nieuwe inrichting van het rapportageproces. Er worden nu stapsgewijs oplossingen voor de belangrijkste informatieprocessen geoperationaliseerd, wat vooral moet leiden tot informatie (met meer detaillering) die beter aansluit bij de nieuwe organisatie.


Tijdens het exclusive diner vertelde Cor van der Geest, vader van de door griep gevelde wereldkampioen Judo, Dennis van der Geest over het bereiken van topprestaties. ‘Blijf je zelf en erken je fouten’, was zijn devies.


Tot slot vond de langverwachte uitreiking van de Corporate Performance Management Award 2006 plaats. Juryvoorzitter Bert Steens, partner van de adviespraktijk Finance & Performance Management van Ernst & Young en hoogleraar Management Control & Accounting van de postgraduate controllersopleiding van de Vrije Universiteit in Amsterdam, roemde de vier genomineerden die in spanning naast elkaar op het podium stonden.


Tjero Zomer (CFO bij Transavia.com) kaapte de felbegeerde award voor Joost As (manager Control en Actuariaat bij Achmea), Teus Boutesteijn (Director Consolidation & Instructions bij Sara Lee International) en Arnold Pureveen (Financieel directeur bij woningcorporatie De Alliantie) weg. ‘Maar eigenlijk waren alle vier genomineerden winnaars’, aldus Steens.

Gerelateerde artikelen