Is parttime werken wel mogelijk op topniveau?

Minister Jet Bussemaker wond er onlangs geen doekjes om: deeltijd werken hoeft de carrière van vrouwen niet in de weg te staan, zelfs wanneer zij topfuncties ambiëren.

Mischa Voogt, Managing Director bij Michael Page Nederland, constateert echter dat de praktijk iets weerbarstiger is: “Wellicht dat toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt een ander beeld laten zien, maar momenteel is het nog altijd zo dat fulltime werken min of meer een voorwaarde is om een toppositie te bereiken en te behouden. Zowel voor mannen als voor vrouwen.”
Uit recent onderzoek van Michael Page naar het verschil tussen de positie van mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt, komt onder meer naar voren dat het aantal vrouwen in fulltime functies eerder toe- dan afneemt. Van de ondervraagde organisaties geeft 25 procent aan dat het aantal vrouwen met een fulltime functie in de afgelopen vijf jaar is toegenomen, 61 procent dat het gelijk is gebleven en slechts 14 procent ziet een afname. 
“Voor het deel van de markt dat wij bedienen, met name het hogere managementsegment, zijn deze cijfers geen verrassing wat mij betreft,” zegt Voogt. “Wil je een interessante baan op topniveau, met veel verantwoordelijkheid, dan is fulltime werken bijna een voorwaarde. Als je een zwaardere functie hebt, waarbij je veel mensen aanstuurt, dan kost dat gewoon erg veel tijd. Die uren moet je ergens vandaan halen en het is moeilijk om die tijd te vinden als je maar drie of vier dagen per week werkt. Wil je minder werken, bijvoorbeeld om een paar dagen per week bij je kind thuis te zijn, dan kun je beter een ander soort functie kiezen.”
De suggestie van de minister dat mannen minder moeten gaan werken en een deel van de zorgtaken moeten overnemen die nu nog vaak door vrouwen worden vervuld, gaat ook niet altijd op, vindt Voogt. Zelf is zij moeder van twee kinderen en ze heeft een partner die eveneens fulltime werkt op topniveau. 
__________________________________________________________________________________
Tijd voor een nieuwe job in Finance? Vind honderden topvacatures op Finance.nl. Plaats eenvoudig uw CV en laat u vinden door interessante werkgevers. Versnel direct uw carrière via Finance.nl.
__________________________________________________________________________________ 
 
“Voor ons beiden is het geen optie om minder te gaan werken. De functie staat dat gewoon niet toe. Dat wil echter niet zeggen dat dat ten koste gaat van onze kinderen. Wij hebben dankzij onze goedbetaalde functies de mogelijkheid om de kinderopvang goed te regelen. Ik denk dan ook dat de route naar meer vrouwen in topfuncties niet gelegen is in iedereen parttime laten werken, want dat is geen realistische verwachting. Wel zou het de moeite lonen om te kijken hoe we gelijke kansen kunnen creëren door betere voorwaarden te scheppen.”
Als voorbeeld van wat de samenleving zou kunnen doen om het aantal vrouwen in topposities te vergroten, noemt Voogt onder meer het aanpassen van het schoolsysteem. “Als dat beter zou aansluiten op de werktijden van ouders, dan zou het voor veel vrouwen al een stuk eenvoudiger zijn om fulltime te werken. Met name voor het middensegment kunnen we zo veel hordes wegnemen. Daarbij is de kinderopvang erg duur in Nederland in vergelijking met de ons omringende landen. Hier kan nog veel gewonnen worden.”
Ook ligt er een verantwoordelijkheid bij vrouwen zelf, stelt Voogt: “Vrouwen zouden minder bang moeten zijn om een duidelijke keuze te maken. De perceptie is nog vaak dat een fulltime baan niet met een gezin te combineren is. Ik denk dat dit wel degelijk goed te realiseren is, mits je alles goed regelt. Maar dan moet je wel echt overtuigd zijn van je keuze. Wil je liever een paar dagen per week thuiszitten bij je kinderen? Maak daar dan ook een eerlijke keuze in en accepteer de consequentie dat een andere functie misschien beter bij je past.”

Gerelateerde artikelen