ING: Einde crisis is in zicht

Nederland is straks officieel crisisvrij. ING verwacht dat de crisis in ons land in het vierde kwartaal tot het verleden behoort. De bank is positief in haar maandbericht van augustus.

,,Het einde van de recessie is in zicht”, meldt het maandbericht. De bank geeft aan dat de economische groei nog altijd negatief is, maar minder dan eerder. ,,Het huidige kwartaal zal naar verwachting een nog kleinere min laten zien (-0,4%) dan het tweede kwartaal (-0,9%). Wij gaan er vanuit dat de economische groei in het vierde kwartaal op nul uitkomt. De recessie is dan officieel voorbij. Van piek tot dal komt de krimp van de economie in totaal uit op ongeveer 6%. Daarmee heeft de economie weer de omvang van halverwege 2006.”

Het ING Economisch Bureau heeft zijn verwachtingen voor de economische groei bijgesteld naar -4,5% dit jaar (was -5%) en 0,0% in 2010 (was -0,5%). De groeiende vraag uit het buitenland helpt ons uit de recessie, aldus ING. De bank verwacht dat de Nederlandse export vanaf het vierde kwartaal weer zal toenemen. ,,Zowel in Duitsland als Frankrijk –samen goed voor eenderde van de Nederlandse uitvoer – liet de economie in het tweede kwartaal, geholpen door overheidsmaatregelen positieve groeicijfers zien.”

Het herstel komt niet van consumenten, meent ING. ,,Niet omdat zij niet kunnen: de koopkracht ontwikkelt zich in 2009 positief, want de lonen stijgen harder dan de prijzen. Toch geven consumenten minder geld uit.” Als reden daarvoor noemt de bank het geld dat huishoudens hebben verloren op de beurs. Dat verlies is door de recent stijgende beurskoersen nog niet hersteld, aldus de bank. Ook speelt de ingezakte huizenmarkt volgens ING een rol. ,,Minder verhuizingen betekent minder nieuwe keukens, bankstellen en behang. De consumptie daalt ook uit voorzorg, denk aan een appeltje voor de dorst bij werkloosheid.”

ING is optimistisch. ,,Slechts een deel van deze ‘appeltjes’ zal uiteindelijk nodig zijn om werkloosheid op te vangen. De rest van de aangelegde reserves kan zijn weg uiteindelijk weer vinden naar de winkel. De uitgestelde aankopen van nu, helpen op die manier straks het economisch herstel.”

ING waarschuwt wel voor een stijgende werkloosheid. De bank gaat uit dat de werkloosheid dit jaar uitkomt op 5,3% en in 2010 op 8,5%. ,,De vraag naar personeel is in het tweede kwartaal gedaald flink gedaald. Werkgevers verwachten nog niet extra personeel aan te nemen. Wel stabiliseert het aantal internetvacatures zich de laatste maanden.”

De inflatie daalde in juli naar 0,2% (van 1,4% in juli). Zoals verwacht viel vooral de energienota mee met een voordeel van 25 euro per maand per huishouden. Wij verwachten geen langdurige daling van het prijspeil (deflatie). Gemiddeld zullen de prijzen licht stijgen in 2009 (1,1%) en 2010 (1,0%).

Gerelateerde artikelen