In control van een familiebedrijf in de groei

"Energie om door te gaan op dezelfde lijn." Jeroen Straathof, winnaar Huub van Rozendaal Award 2020.

Op FM Dag 2020 werd de jaarlijkse Huub van Rozendaal Award uitgekeerd, erkenning voor de CFO van het familiebedrijf. Dit jaar ging de eer naar Jeroen Straathof, CFO van Ridder Groep. In de zeven jaar dat hij er CFO is, is de omzet verdubbeld, is het bedrijf verder gegroeid in het buitenland, en is de familie begonnen zich terug te trekken uit de bedrijfsvoering.

“De rol van aandeelhouder en bestuurder zijn verder uit elkaar komen te liggen, maar de besluitvorming moet wel op orde blijven uiteraard,” benoemt Straathof een van de uitdagingen. Een andere ligt in de groei buiten de grenzen. “Je wil flexibiliteit houden, zodat men lokaal kan inspelen op lokale situaties. Tegelijkertijd moeten alle rapportages uit al die kantoren wel op orde zijn, ondanks de verschillende gebruiken of regels. Je zoekt dus de balans tussen flexibiliteit en informatiesystemen.”

In control van groei

De sterke groei, naar nu zo’n 330 mensen, vraagt wel het een ander om in control te blijven. “Wij zijn erg decentraal georganiseerd, met twee groepscontrollers in het hoofdkantoor en drie business- en twee sales controllers decentraal. Die groep leidt ik,” legt Straathof uit. “We hebben gekozen voor zo’n decentrale aanpak, omdat we dicht op de activiteiten willen zitten. Centraal is goed voor de efficiency, ja, maar decentraal werkt nu beter, want het zijn toch allemaal echt hele andere bedrijven.”

Daarbij speelt technologie wel een belangrijke rol. “We werken met één ERP en één consolidatiepakket daarboven omwille van snelle rapportage en informatievoorziening. Dat is echt nodig, zoals ook bleek tijdens de coronacrisis: de commissarissen wilden direct op de hoogte zijn, de scenario’s, wat er waar gebeurt en waarom, dat moet je meteen boven kunnen halen.”

Familiebedrijf blijft

Een toehoorder vraagt of door het terugtreden van de familie het bedrijf de eigenheid verliest. “Ja, daar is veel over gepraat met ze,” antwoordt Straathof. “We hebben daarom een aantal punten opgesteld die we mee blijven nemen, die we als eigen zien. Verder blijft de familie betrokken.”

Momenteel is het traject gaande van de overdracht van de tweede naar de derde generatie. “Daar was bewust op ingezet door de tweede generatie. Zo is er een leertraject voor de circa 15 neven en nichten van de nieuwe generatie.” Er worden bedrijfsbezoeken en speciale cursussen georganiseerd “Dat is erg leuk en vergroot de betrokkenheid van de nieuwe generatie.”

Erkenning

Zijn onmisbare bijdrage aan het succes van Ridder, heeft Straathof de Huub van Rozendaal Award opgeleverd. “De reacties waren fantastisch! Meerdere bossen prachtige bloemen en veel whatsapp en LinkedIn berichten,” reageert Straathof. “Het winnen heeft me niet veranderd, maar geeft me juist energie om door te gaan op dezelfde lijn. Het is leuk om te merken dat mijn bijdrage wordt gewaardeerd!”

Door zijn optreden op FM Dag 2020 is hij met meerdere mensen in contact gekomen. “Ze willen ervaringen uitwisselen over allerlei onderwerpen, die specifiek zijn voor familiebedrijven. Nooit verkeerd om het netwerk op deze manier uit te breiden, het geeft ook mij de gelegenheid om nieuw dingen te leren,” aldus Straathof, die zijn prijs ging vieren met een “lekker glaasje wijn samen met mijn vrouw,” maar de volgende ochtend gewoon weer aan de slag ging.

Binnen ons Controllers Netwerk is een focusgroep speciaal voor familiebedrijven. Neem contact op met Head of Professionals Networks Michael van Asperen voor meer informatie.

Bekijk hier het interview met Jeroen Straathof op FM Dag 2020.

(foto: Mandy Aileen Photography)

Gerelateerde artikelen