Imago technologie: van banenkiller naar banenmotor

Weinig vertrouwen in bedrijf dat technologie niet op orde heeft.

Techno-fobie is op zijn retour. Managers zijn tegenwoordig minder bang voor machines die hun taken en baan overnemen, dan in 2016. Momenteel zegt 44 procent dat technologieën zullen helpen dat te voorkomen, tegenover 34 procent in 2016. Bijna de helft (46%) zegt dat juist die technische innovaties de positie van hun baan versterken. In 2016 was dat nog 37 procent.

Dat is de uitkomst van een onderzoek van Cognizant’s Center for the Future of Work en Oxford Economics. Deze organisatie onderzoekt al vijf jaar de rol van digitalisering bij bedrijfsresultaten. Uit deze onderzoeken komt naar voren dat de meeste ondervraagden denken dat bedrijven wendbaarder worden dankzij digitalisering.

Digitalisering haalt ook de hoogste lonen in bedrijven naar beneden, denken ondervraagden (43). Vier op de tien menen dat het hr-beleid in organisaties op de schop moet om thuiswerken en werken op afstand mogelijk te maken.

Bijna de helft van de ondernemingen wereldwijd (49%) verwacht dat COVID-19 flinke gevolgen gaat hebben voor bedrijven die hun digitalisering niet op orde hebben. Bijna de helft (46%) van de vierduizend ondervraagde organisaties verwacht minder persoonlijke interacties met klanten te hebben. Ruim een derde (37%) zegt voor communicatie met klanten afhankelijk te zijn van digitale kanalen om met klanten te communiceren.

Mensen denken dat uitvoerende vaardigheden minder belangrijk worden onder invloed van de digitalisering. Innovatiekennis, beslissingsbekwaamheid en leiderschap worden nu als de belangrijkste vaardigheden gezien.

 

Gerelateerde artikelen