‘IFRS niet realistisch’

fallback
Het is niet realistisch voor MKB om volgens IFRS regels te rapporteren, meent bijna de helft van 770 ondervraagde finance managers. Nieuw-Zeeland en Nederland reageren het stelligst op de vraag die onderzoeksbureau Robert Half Management Resources hen voorlegde. Toch staan lang niet alle 'grote' MKB-bedrijven negatief tegenover implementatie van de nieuwe regelgeving.

Menig bedrijf in het MKB heeft inmiddels aangegeven volgens de IFRS standaard te gaan rapporteren. IFRS geeft immers ook niet beursgenoteerde bedrijven de mogelijkheid zich richting banken te presenteren als modern bedrijf dat financiële verslaglegging serieus neemt. Daarnaast is het voor multinationals een voordeel als alle vestigingen eenzelfde verslagleggingprocedure volgen.

Mening verdeeld
De vraag is echter of die baten opwegen tegen de kosten die nodig zijn om dat te bewerkstelligen. Nee, antwoordt ruim de helft van de Nederlandse respondenten. Ja, zegt bijna de helft van hun Franse collega’s. De meningen zijn in Europa dus nogal verdeeld. De Nederlandse Finance managers uiten zich ten opzichte van hun Europese collega’s het meest negatief tegenover de implementatie van IFRS bij MKB.

Positief
De invoering van eenduidige boekhoudregels wordt op zichzelf positief ervaren. Sterker nog, er wordt veel waarde aan gehecht. De helft van de respondenten – ook van de Nederlandse – zou eerder aandelen kopen van een bedrijf dat rapporteert volgens IFRS, dan een dat zich daar niet aanhoudt. De kwart van de ondervraagden volgt trainingen om op de hoogte te blijven van de IFRS ontwikkelingen. De respondenten werken overigens zelf niet allemaal bij beursgenoteerde bedrijven.

Gerelateerde artikelen