Hr-managers vullen 1 op 5 vacatures in ‘via via’

31 procent van de Nederlandse HR-managers wil extra vaste werknemers aannemen in tweede helft 2015. 1 op 5 vacatures wordt ingevuld door mond-tot-mond reclame.

Bijna een derde (31%) van de Nederlandse HR-managers wil in de tweede helft van 2015 meer vaste werknemers aannemen, maar hierbij wordt beperkt gebruik gemaakt van het eigen netwerk en mond-tot-mond reclame. 
Slechts één op de vijf vacatures wordt ingevuld op basis van doorverwijzingen, zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals. 
HR-managers blijven bij het zoeken naar kandidaten de voorkeur geven aan traditionele en digitale methoden, zoals job boards, cv databases en arbeidsbemiddelaars.
 
Voor zowel de leidinggevende functies als het ondersteunende personeel is het percentage dat wordt ingevuld via doorverwijzingen, aanbevelingen of persoonlijke netwerken slechts 20 procent. Bovendien geeft 10 procent aan nooit posities ‘via via’ in te vullen voor managementfuncties en 8 procent beweert hetzelfde voor het ondersteunend personeel.
 
De verschillen tussen grootbedrijven en het MKB zijn opvallend klein: 19 procent van de HR-managers van het MKB geeft aan gebruik te maken van doorverwijzingen, tegenover 21 procent van de HR-managers van grootbedrijven.
 
Stephan Renken, Directeur Robert Half Nederland, licht toe: ‘In een markt waar de vraag naar gespecialiseerde profielen in veel sectoren hoger ligt dan het aanbod, mogen bedrijven er niet automatisch van uitgaan dat de juiste kandidaat hen wel weet te vinden. Om geen topkandidaten mis te lopen, raden wij bedrijven aan verschillende wervingskanalen te gebruiken. De perfecte mix bestaat uit traditionele, digitale, interne en externe methoden.’
 
Voor werkgevers die op zoek zijn naar de perfecte medewerker heeft Robert Half de volgende tips ontwikkeld:
 
1. Nauwkeurige functieomschrijving – Een goede functieomschrijving is een absolute must voor het aantrekken en vinden van de juiste kandidaat. Een heldere toelichting op de functie en het gewenste profiel maakt duidelijk wat precies van de sollicitant wordt verwacht.
2. Wees efficiënt – Betrek vanaf het begin de juiste besluitnemers bij het proces. Zo kunnen kandidaten tijdens het hele proces efficiënt worden beoordeeld door de nodige partijen.
3. Geen belemmeringen – Bedrijven moeten bij het werven doorgaans snel handelen, omdat topkandidaten vaak meerdere aanbiedingen krijgen. Zorg er daarom voor dat u de beste kandidaat zonder belemmeringen een goed aanbod kunt doen door tijdig goedkeuring te regelen.
___________________________________________________________________________________________________
Plaats snel en eenvoudig uw vacature op Finance.nl, dé vacaturesite voor financials. Ontdek nu hoe u uw vacature onder de aandacht van 130.000 Finance Professionals brengt. Finance.nl biedt ook vele mogelijkheden voor employer branding, naamsbekendheid of andere campagnes. Meer informatie? Mail ons (info@finance.nl), bel 020 5799918 of ga direct naar Finance.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 
4. Let op details – Uit kleine dingen kunnen bedrijven vaak veel afleiden. Recruiters letten onder andere op zaken zoals spel- en typefouten in cv’s of brieven, schriftelijke en mondelinge communicatie en het non-verbale gedrag van de kandidaat tijdens het sollicitatiegesprek.
5. Gespecialiseerde arbeidsbemiddelaar – Arbeidsbemiddelaars zijn altijd op de hoogte van de huidige trends en hebben toegang tot professionals die niet actief op zoek zijn naar werk. Dankzij de omvangrijke netwerken en de kennis van de sector zijn arbeidsbemiddelaars in staat de juiste werkgever aan de juiste werknemer te koppelen.
Voor kandidaten die op zoek zijn naar een baan heeft Robert Half de volgende tips ontwikkeld:
 
1. Netwerken – Door lid te worden van een beroeps- of sectororganisatie, en netwerkevenementen bij te wonen, kunnen de professionals die je tegenkomt je adviseren en wijzen op potentiële vacatures.
2. Doe onderzoek – Ga na in welke sectoren er vacatures en mogelijkheden zijn en stem je vaardigheden en eventueel je opleiding daarop af. Het aantal vacatures op het gebied van accounting, financiële analyse en controlling neemt bijvoorbeeld toe en veel werkgevers zeggen moeite te hebben met het vinden van het juiste personeel voor dergelijke cruciale functies. 
__________________________________________________________________________
Tijd voor een nieuwe job in Finance? Vind honderden topvacatures op Finance.nl. Plaats eenvoudig uw CV en laat u vinden door interessante werkgevers. Versnel direct uw carrière via Finance.nl.
__________________________________________________________________________ 
 
3. Gespecialiseerde arbeidsbemiddelaar – Kies voor een arbeidsbemiddelaar die over een uitgebreid netwerk in het bedrijfsleven beschikt en loopbaanadvies kan geven. Sta ook open voor een tijdelijke baan, zodat de kans groter is dat je wordt aangenomen als er een vacature beschikbaar komt.
4. Online zichtbaarheid – LinkedIn is een belangrijke ontmoetingsplaats voor werkgevers en werknemers. Zorg dat je profiel op orde is door deze regelmatig te updateten. Laat oud-collega’s referenties schrijven, plaats relevante updates en doe mee aan discussies binnen LinkedIn groepen die relevant zijn voor de sector waarbinnen je een baan zoekt. Zorg eveneens dat de profielen van je andere sociale netwerken netjes en op orde zijn.
5. Houd contact – Houd contact met de HR-afdeling nadat je je cv hebt verzonden. Dit komt gemotiveerd over, al moet je er wel voor zorgen dat je niet opdringerig wordt.

Gerelateerde artikelen