Hoe vind je een baan?

Vacaturesite effectiever dan eigen netwerk, maar dat gaat veranderen.

Het merendeel van de mensen vindt hun nieuwe baan online of via het eigen netwerk. Vacaturesites staan nog bovenaan. Dat is de conclusie uit een rondvraag bij 2.000 baanwisselaars in de afgelopen 12 maanden. Daar kwam de volgende top vijf uit van hoe men het afgelopen jaar aan de nieuwe baan is gekomen:

  1. Vacaturesites, 18,3 procent    
  2. Eigen netwerk, 18,1 procent
  3. Uitzendbureau, 8,0 procent
  4. Sociale media, 7,3 procent
  5. Open sollicitatie, 6,9 procent

Alleen maar je CV uploaden op een banensite, of een baan vinden via het UWV vielen allebei buiten de top tien. Het belang van het eigen netwerk zal de komende tijd toenemen. Op het moment dat banen voor het oprapen liggen, neemt de effectiviteit van vacaturesites en andere kanalen toe. Nu de werkloosheid weer toeneemt en banen minder makkelijk te vinden zijn, zal de effectiviteit van het eigen netwerk in de komende jaren ook groeien.

De verwachting is dat het eigen netwerk voor hooguit een kwart een nieuwe baan zal betekenen. Maar het online vinden van die nieuwe baan – vacaturesite, social media,  bedrijvensite, of zoekmachine (beide 4,7 procent, op de zesde en zevende plaats) – zal voor de meesten de oplossing zijn en blijven. Het onderzoek toont vooral aan dat de arbeidsmarkt anno 2020 anders functioneert, namelijk met veel meer de nadruk op zoek- en matchingtechnologie: het goed gebruik kunnen maken van vacaturesites en zoekmachines zit hem vooral in het kunnen opstellen van de juiste zoekopdrachten.

(bron: Intelligence Group)

Gerelateerde artikelen