Hoe mindfulness de creativiteit van je team kan bevorderen

Hoe zorg je ervoor dat je team haar creativiteit kan ontwikkelen? Uit onderzoek blijkt dat mindfulness een positieve impact heeft op de creatieve output.

Er is sprake van een grote tegenstrijdigheid wanneer organisaties van hun werknemers vragen om snel en creatief te werken. Vaak vallen mensen die werken op hectische plekken terug op de automatische piloot of andere ingebouwde gewoonten. Als ze niet de tijd en ruimte krijgen om nieuwe en slimme ideeën te verwerken, missen ze de kans om een probleem van meerdere kanten te bekijken en om nieuwe mogelijke oplossingen te bedenken. 

In een organisatie die mindful is weet iedereen dat er niet ??n beste manier is om dingen te doen. De passende mindset is: Ik weet het niet, jij weet het niet, wij weten het niet. En dat is oké. Alles ziet er anders uit vanuit ieder perspectief. Oordeel niet, maar vraag waarom.

Uit een studie van HBR, dat aansluit op eerdere onderzoeken, is gebleken dat mensen die periodieke mindfulness training kregen significant beter in staat waren om nieuwe ideeën te genereren en om voort te bouwen op ideeën van anderen.  

Mindfulness technieken bieden teams de kans om hun creativiteit te versterken. Het burgeoning onderzoek stelt dat mensen die hun mindfulness trainen, meer cognitieve flexibiliteit hebben,  in staat zijn om verder te kijken dan wat ze al hebben gedaan en beter zijn in het oplossen van problemen die inzicht vereisen.  

Mindfulness vraagt om tijd en aandacht, waarbij je niet vast zit in je gedachten en het net is of je alles voor het eerst ziet, waardoor je niet in de automatische piloot toestand zal geraken. Al na een eerste mindfulness sessie staan mensen open voor originelere ideeën. Als je dit toepast op een team, dan zie je dat dit effect zichzelf versterkt. 

Als je een cultuur van innovatie in je organisatie of team wilt brengen is het van belang dat je aandacht hebt voor de mindset van je werknemers. Het invoeren van mindfulness trainingen kan hier aan bijdragen. Door een milieu te creëren waarin werknemers worden aangemoedigd om creatief te zijn, zullen zij verder kunnen gaan dan het focussen op organisatorische efficiëntie en nieuwe manieren van werken en denken ontwikkelen.

Wat je nog meer kan doen om mindfulness te ontwikkelen in je teams en cultuur: 

Verbind mindfulness aan je kernwaarden. Als een van de waarden van je bedrijf “omarm en stuw verandering” is, dan is het van belang uit te lichten hoe het ontwikkelen van mindfulness daaraan bij kan dragen. In dit geval zal mindfulness eraan bijdragen dat mensen minder instinctief en emotioneel reageren op verandering. 

Creëer bedrijfs-georienteerde mindfulness trainingen. Train je werknemers in mindfulness en hoe ze de voordelen hiervan toe kunnen passen in hun dagelijkse leven en werk. Vraag je werknemers bijvoorbeeld (1) welke gewoonten efficiëntie bevorderen en welke gewoonten in de weg staan van een open houding voor nieuwe dingen, en (2) hoe het creatieve proces werkt en welke methoden kunnen helpen dit te integreren op hun werkplek. Ontwikkel je leiderschapsprogramma. Biedt een samengepakte versie van het midnfulness programma tijdens je periodieke leiderschapstrainingen. 

Sta mindful moments toe. Biedt je werknemers de kans wat gas terug te nemen en alles met verse blik te bekijken. In meetings kun je beginnen met een korte periode waarin mensen zich even kunnen voorbereiden. Dit zorgt ervoor dat iedereen volledig aanwezig kan zijn en weet wat er op het programma staat. Je kan ook stilte ruimtes op het kantoor inbouwen waar werknemers kunnen mediteren. 

Stel de juiste middelen beschikbaar. Biedt je werknemers de juiste middelen om hun creativiteit en mindfulness te ontwikkelen. Denk hierbij aan webinars, trainingen, sprekers, enzovoorts. 

Dit is een kans voor organisaties. Een basis mindfulness training kan het creativiteitsniveau van teams in beweging zetten. Dit is een noodzakelijke tool in het omgaan met de complexiteit van de hedendaagse werkplek. 

Gerelateerde artikelen