Hoe gaat de finance functie alles waarmaken?

Finance gaat meer en meer doen, maar... wat gaan we minder doen?

Door Michael van Asperen

De afgelopen jaren heb ik veel discussies georganiseerd en meegemaakt als het gaat om de ontwikkeling van de finance functie en het profiel van de CFO. Onlangs kwam het ‘CFO van de toekomst’ profiel van de VRC uit en een artikel op CFO.nl over dit profiel, getiteld: ‘de CFO van de toekomst wordt een T-shaped professional’.

Wat mij steeds meer opvalt – en waar ik als niet finance professional mijn vraagtekens bij heb – is dat het profiel maar breder en breder lijkt te worden. In een discussie met een aantal CFO’s onlangs stelde ik ook gekscherend de vraag ‘wat doet de CEO nog tegenwoordig?’. Misschien moet de CEO risk management gaan doen, want die kwam niet meer terug in het profiel…. 

Als CFO moet je een leider zijn, een navigator of business partner, verbinder, change agent, driver for change, digital savvy, beheerder van alle data, et cetera. Op een event onlangs sprak een hoogleraar Accounting hier ook over. Finance gaat meer en meer doen, maar… wat gaan we minder doen? Dit kan niet doorgaan zo: er moeten ook zaken afvallen. Hierna stelde deze hoogleraar echter doodleuk dat de finance functie ook een grotere rol in ESG-rapportage moet gaan spelen. Wat er minder gedaan kon worden werd niet gezegd… 

Uiteraard is het zo dat door automatisering er steeds meer van het traditionele finance werk verdwijnt en er tijd vrij gemaakt wordt voor andere zaken. Overigens lijkt mij hier ook een gevaar te zitten. Een partner van één van de big four uitte onlangs zijn zorgen. Hij ziet minder en minder financials die echt verstand hebben van boekhouden, wat toch de basis is. Binnen grote ERP trajecten of IPO’s heb je toch dit soort mensen nodig, maar we leiden ze niet meer op. Het is uiteraard ook niet sexy meer om niet die verbinder, communicator en sparringspartner van de business te zijn. Dat is toch de ‘leuke’ kant van het vakgebied als je de buitenwereld mag geloven. Overigens vraag ik mij ook af wat gaan we doen met de mensen die juist het traditionele werk leuk vinden en helemaal niet het ‘sexy’ werk leuk vinden?

Bestaat het risico dat de financiële functie zo niet meer de basis van het vak beheerd?  Wordt het profiel van de CFO en wat er van de finance functie wordt verwacht niet te breed? En is het oude gezegde ‘schoenmaker blijf bij je leest’ niet van toepassing? Is het meest belangrijke niet dat finance zorgt voor een gedegen financiële huishouding, die snapt wat de financiële implicaties van beslissingen op de korte en lange termijn zijn? Die uiteraard wel de business uitdaagt en inzicht biedt, maar wel heel duidelijk vanuit een financieel perspectief?

Het lijkt mij allemaal erg veel te worden voor de CFO en de Finance Functie. De vraag die dan ook bij mij opkomt is: gaan de CFO en de Finance Functie dit allemaal waar kunnen maken? Op welke manier dan?

Volgens mij is het belangrijk dat CFO’s nu de leiding pakken door duidelijk te stellen wat de finance functie wel en niet gaat doen. Er zal geen ‘blueprint’ zijn die je over elk bedrijf neer kan leggen. Elk bedrijf zal in zijn eigen fase zitten, maar het uitdijende takenpakket van finance zal gestopt moeten worden.

Wat vind jij?

Michael van Asperen (m.vanasperen@agium.nl) is Community & Business Development Manager bij Agium.

Gerelateerde artikelen