Hoe doorbreek je oude patronen?

Inge Smale met het boek ‘Toen was Toen en Nu is Nu’
"Past jouw leven echt bij jou?" Inge Smale, van financieel directeur tot levensloopauteur.

Stel je voor dat je op je sterfbed ligt en terugkijkt. Heb jij dan geen spijt van wat je allemaal niet hebt gedaan en het leven dat je niet hebt geleefd? Voel jij jouw ‘ik ben oké’ diep van binnen, of heb je het geprobeerd te kopen of te verdienen, door hard te werken en veel rijkdom te vergaren?

“Wat ik de afgelopen 10 jaar heb geleerd, had ik graag veel eerder geweten. Dat kan niet meer, maar wat nog wel kan, is dat ik alles wat ik heb geleerd met jou deel, op een hele praktische en persoonlijke manier. Want ondanks dat steeds meer bekend is over hechting, neuroplasticiteit en dat je veel meer van je ouders hebt meegekregen dan je blauwe of bruine ogen, ken ik geen ander boek dat dit allemaal met elkaar verbindt.”

Daarom schreef Inge Smale het boek ‘Toen was Toen en Nu is Nu’, dat sinds zaterdag in de winkels ligt.

The perfect life?

Als oudste dochter uit een middenstandsgezin zag Inge Smale hoe haar ouders hard werkten voor weinig geld en besloot ik om het anders te gaan doen. Ze studeerde voor registeraccountant, werkte hard, trouwde, kreeg drie prachtige kinderen en maakte carrière tot en met financieel directeur. Ook zij werkte dus hard, net als haar ouders, maar in ieder geval voor meer geld.

“En ergens begon het te schuren,” zegt Smale. “Mijn leven leek perfect, maar steeds meer voelde het niet meer van mij. Alsof mijn leven en ikzelf op verschillende sporen, steeds verder uit elkaar zaten. Het begon met rug-, nek en schouderklachten, vervolgens een echtscheiding, een nieuwe liefde met vele uitdagingen en werk wat steeds minder goed paste.”

“Ik kan goed leren, maar kan ook heel hardleers zijn. Pas rond mijn veertigste besefte ik dat ik niet aan het leven, maar aan het overleven was. Dit voelde niet zoals het leven bedoeld was. Dat aan mezelf toe durven geven, was eng, confronterend en het mooiste wat ik mezelf kon geven. Want toen besloot ik om het anders te gaan doen.”

Kijk verder, durf die vraag te stellen

“Ik ging op zoek naar mezelf, zoals dat zo mooi heet. Ik ontdekte hoe het kwam dat mijn leven was verlopen zoals het was verlopen. Ik werd me bewust van de patronen die ik mezelf onbewust had aangeleerd, van de overtuigingen die daaronder lagen en hoe die waren ontstaan. Ik ontdekte dat ik een alleengeboren tweeling was en hoe mijn moeder op mij steunde. Ik ging de impact daarvan beseffen, dat dat me ver had gebracht, maar ook veel had gekost.”

“Ik verdiepte me in technieken die me toegang gaven tot mijn onderbewuste, waar 95 procent van mijn gedrag vandaan komt, waar mijn patronen en overtuigingen liggen. Ik leerde dat waar ik niet blij mee was te ontmantelen en te doorbreken. Ik leerde het verschil te zien tussen toen en nu.”

“En hoe is dat voor jou? Past jouw leven echt bij jou? Wat besloot jij allemaal anders te doen dan jouw ouders, of juist niet? Hoe ziet jouw leven eruit als jij jouw vrije keuze zou volgen?”

Daarom schreef Smale het boek. ‘Toen was Toen en Nu is Nu’ is afgelopen zaterdag verschenen. Meer informatie vind je op www.ingesmale.nl.

(foto: Vladimir Kozich)

Gerelateerde artikelen