Het zal mijn tijd wel duren

Natuurlijk, verandert er veel. Dat weet ik ook wel hoor. Ik ben niet gek. Ik lees ook de krant. Kijk ook naar het achtuurjournaal. Maar ach man zo'n vaart zal het heus niet lopen. Het zal mijn tijd wel duren. Ik zing die paar jaar nog wel uit. En daarna mag de volgende generatie aan de bak. Of die robots van je. Ha, ha!

Twaalf jaar, drie maanden, twee weken, een dag en… is even kijken… nog zo’n kleine drie uur om precies te zijn. Want je weet, ik ben een pietje precies, ha ha! Anders zou ik dit werk ook niet kunnen doen. Ik hou van exact. Van dingen die kloppen. Maar ik zal je zeggen dat ik blij ben als het erop zit. Wanneer ik klaar ben. Mijn zakjapanner aan de wilgen kan hangen, haha! Leuke dingen kan gaan doen. Kan gaan genieten.
Nou, dat weet ik nog niet zo precies. Maar in ieder geval andere dingen dan ik nu doe. Ik heb het inmiddels wel gezien, weet je. In de loop der jaren zo’n beetje alles voorbij zien komen. Mij krijg je niet gek meer. 
Nee, eerlijk gezegd, nu je er zo naar vraagt, eigenlijk heb ik het nooit heel erg leuk gevonden. Nou ja, helemaal in het begin misschien. Ha ha! En cijfers zijn en blijven natuurlijk interessant. Iets kloppend krijgen, daar gaat een zekere schoonheid van uit. Maar al dat gedoe er omheen. Alles wat steeds maar weer verandert. Richtlijnen over wat er steeds maar weer moet worden aangepast. Ze maken het je niet gemakkelijk. En dan komt er zo’n nieuwe minister die het weer helemaal anders wil. De zaak gaat VEREENVOUDIGEN. Nou dan weet je het wel. Dan wordt het natuurlijk alleen maar nóg ingewikkelder. Zo gaat dat altijd. 
Maar goed, dat geeft je natuurlijk ook wel weer werk. Brood op de plank, ha ha! Maar om nou te zeggen dat het leuk is, dat is wat veel gevraagd. Dus ook al die ontwikkelingen waar jij het over hebt, die kunnen mij eerlijk gezegd gestolen worden. Uiteindelijk, onder de streep, gaat het bij iedereen toch altijd weer over hetzelfde. Zo min mogelijk belasting betalen en zo veel mogelijk winst maken. Alles draait bij iedereen altijd alleen maar om geld. Ook bij jou. Geef maar toe. Anders zat je hier niet.
Betekenis? Wat zeg je nou? Met je bedrijf? Alsjeblieft zeg, hou op! Wat zijn dit voor rare praatjes. Of ben je een beetje met me aan het dollen? Ha ha! Maatschappelijke relevantie? Heeft dit soms met de tijd van het jaar te maken? Worden we sentimenteel zo aan het einde van het jaar? Wat… gecoacht? Man hou toch op. Je bent toch geen zwemmer of schaatser? Je droom…? Je droom…? Sinds wanneer ben jij een dromer geworden? Dromen doe je maar in bed, en dan proberen om niet te hard te snurken. Ha, ha! Jij bent maar gewoon een ondernemer hoor! …Met een missie? Het moet niet gekker worden. Ben je sinds vorig jaar soms missionaris geworden? Ha, ha!
Persoonlijke ontwikkeling? Man, man, je bent hier niet bij de psycholoog. Je bent gewoon bij je oude vertrouwde accountant hoor! Sjonge jonge, het lijkt wel of je de weg kwijt bent. Van het padje af. 
Persoonlijk scorebord…, real time cijfers…? Man man man, is een jaarrekening ineens niet goed genoeg meer? Daar kun je alles in lezen hoor. Als je maar een beetje je best doet. En ik wil je daar ook best wel bij helpen hoor, als dat moet. Kijk op deze pagina staat precies hoe je het afgelopen jaar hebt geboerd. En hier wat je omzet is geweest en daar hoeveel winst je hebt gemaakt. Ha, ha! Wat, vaste prijzen? Hoe weet ik nou van tevoren hoeveel tijd ik met je bezig ben? Als iemand je dat belooft dan slaat die er gewoon maar een slag naar. Dan is ie regelrecht aan het gokken. Dat is lekker makkelijk zeg! Nee hoor, mij niet gezien. Daar begin ik niet aan. Je weet, ik houd van EXACT. Ha, ha! Inspiratiebijeenkomsten? Zeg, waar gaat dit over? Moet jij geïnspireerd worden? Jij moet gewoon winst maken en ik…  
Weg…? Maar hoe moet dat dan met die aangiften van je… en… 
 
Erik Friedeberg is oprichter van Manifesto 

Gerelateerde artikelen