Het vinden van Finance banen via headhunters: 9 tips

Werken met executive recruiters is dan wel niet de enige manier om een toppositie te verwerven, financials kunnen het niet veroorloven om ze geen onderdeel van hun netwerk te laten uitmaken. De Amerikaanse website CFO geeft 9 praktische tips voor het werken met executive recruiters.

1. Hoe kom ik bij recruiters op de radar?
Elektronisch. Plaats u CV op hun websites en stuur ze een e-mail waarin u – bij voorkeur puntsgewijs – uw grootste triomfen, expertisegebieden en uw beoogde carrière verwoordt. Wees erg specifiek in uw bewoordingen. Zorg ook voor een boeiend verhaal waarin u zich onderscheidt van andere kandidaten. Als iemand uit uw netwerk in contact staat met het recruitersbureau, vraag dan altijd om een referentie.

2. Kan ik ze ook opbellen?
Dat kunt u natuurlijk proberen, maar recruiters geven de voorkeur aan een e-mail met daarin het verzoek om een gesprek. Vandaag de dag zijn er een groot aantal financiële professionals actief op de banenmarkt en via de bovenstaande methode trekt u verreweg het meeste aandacht.

3. Is een relatie ontwikkelen met recruiters de beste manier om een baan te vinden?
Recruiters leveren lang niet voor alle financiële posities de mensen. Er bestaan andere methoden zoals netwerken, dus vind een goede balans in uw tijdsbesteding tijdens uw zoektocht naar een job.

4. Zodra ik contact heb met een recruiter, hoe breng ik de relatie naar het volgende niveau?
Zorg dat u goed begrijpt hoe hun business in elkaar zit. De cliënten van recruiters zijn de wervende organisaties, niet u. Help ze te slagen in hun missie. Mochten ze u bellen en vragen of u iemand kent voor een bepaalde positie, zorg dan dat u ze goed verder helpt. Als u dit doet, zult u de eerste zijn die gebeld wordt als er een geschikte positie vrijkomt.

5. Is dit wel een goede tijd om een baan te zoeken?
Dat hangt sterk af van individuele omstandigheden. Zorg er tenminste voor dat u de recruiter terugbelt. Het kan nooit kwaad een mogelijkheid nader te bekijken.

6. Wat als ik mijn baan verlies, zal dat – zelfs in de huidige tijd – mijn imago niet aantasten?
Niet noodzakelijk. Er zijn namelijk vele redenen waarom mensen van baan wisselen. Recruiters ontmoeten graag verschillende type financials, dus hierover hoeft u zich niet teveel zorgen te maken.

7. In hoeverre speelt de lengte van mijn werkloosheidsperiode een rol?
Hoe langer iemand geen werk heeft, hoe slechter dit valt bij recruiters. Weersta de verleiding om een lange vakantie te nemen. Ga de dag na het aflopen van uw baan aan de slag. Over de begindatum van uw nieuwe positie kunt u nog altijd onderhandelen, nadat u de positie veilig hebt gesteld.

8. Als ik ontslagen word, wat moet ik doen zolang ik nog op mijn oude werk ben?
Wees een professional en maak de klus altijd af. Mensen die dat doen krijgen betere referenties en zijn het soort mensen waar bedrijven zich graag mee associëren.

9. Hoe belangrijk zijn referenties?
Zeer zeer belangrijk, en in toenemende mate. De dagen van drie referenties zijn voorbij. Recruiters zullen er tenminste zes opbellen, en het wervende bedrijf waarschijnlijk nog meer. Werk continu aan het bouwen aan uw professionele netwerk, zelfs als u denkt dat u binnenkort geen baan meer heeft. Geschreven referenties worden meestal als nutteloos beschouwd.

Mis deze checklist niet: 7 gouden regels voor effectief forecasten

Gerelateerde artikelen