Groei ‘zwaardere’ finance functies in industrie en overheid

Hoewel er gedurende de eerste drie kwartalen van 2013, op totaalniveau, nog steeds sprake is van een krimp van ruim 9% ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2012, is het herstel onmiskenbaar ingezet. De arbeidsmarkt voor financieel specialisten begint rooskleuriger te worden.

Was er in 2012 nog sprake van een duidelijk dalende trendlijn in de vraag naar financieel specialisten, over de eerste 9 maanden van 2013 is de lijn stabiel. En ook zien we duidelijke positieve uitschieters in de vraag naar zwaardere financiële specialisten.

“De stabilisatie in de totale vraag, gecombineerd met het aantrekken van de vraag naar financieel specialisten op managementniveau zijn een duidelijke indicator dat we de weg naar boven weer hebben gevonden hebben” zegt Erik Kolthof, competence director Finance & ICT bij Yacht

De totale vraag naar financieel specialisten, zoals administrateurs, financial controllers, auditors, finance managers, assistant en business controllers, stabiliseert. De vraag naar uitvoerende financiële functies, zoals administratief medewerker, administrateur en hoofd financiële administratie krimpt nog steeds in het derde kwartaal van 2013 maar er is een sterk herstel van de financiële managementfuncties. Zowel in het tweede als derde kwartaal is de vraag naar finance managers met maar liefst met 8% gestegen. Het herstel in de vraag is het grootst in de branches overheid en industrie. Ook de vraag naar auditors laat in het derde kwartaal een duidelijke groei zien van 13%. In de aanloop naar het auditseizoen trekt de vraag naar accountants eveneens met 7% aan.

‘Zware’ finance functies met name gevraagd bij de overheid en industrie
Erik Kolthof verklaart de groei in deze branches als volgt. “De groeiende vraag naar finance managers tekent zich vooral af in de branches overheid en industrie. De overheid staat aan de vooravond van ingrijpende veranderingen in de finance functie. Een nieuwe instroom van specialisten met een bedrijfsmatige inslag is noodzakelijk. De reden hiervoor is dat de omwenteling naar een effectievere en efficiënte finance functie niet meer met het bestaande financieel management kan worden gedaan.”

“De groei in de industriebranche kent een andere oorzaak” aldus Kolthof. “De industrie loopt voorop in het herstel van onze economie. De finance functie is in deze branche ver doorontwikkeld door het productiewerk binnen de finance functie te centraliseren, stroomlijnen en automatiseren. Het analyseren, interpreteren en vooruitkijken vanuit finance is steeds beter ingericht. De vraag naar financieel specialisten die deze informatie kunnen verzorgen en organiseren neemt hierdoor alleen maar toe.”

Herstel in de vraag naar financieel specialisten ligt voor de hand
Kolthof: “Nu de vraag naar finance managers toeneemt zal ook de vraag naar de laag onder de finance manager toe gaan nemen. Hierbij verwachten wij niet dat er sprake zal zijn van een explosieve groei, maar voorzichtig herstel. De financieel specialist weet namelijk als geen ander wat de kosten van een extra fte zijn”.

Bron: Yacht

Gerelateerde artikelen