Golfpro Constant Smits van Waesberghe zet financieel manager onder druk

Een goede financial weet wat nodig is om de green te halen. Op uitnodiging van ICT-partner Solmate neemt topgolfer Constant Smits van Waesberghe de bezoekers van FM Dag mee de baan op. Met goede stokken en je gvb alleen kom je er niet. De juiste aandacht is onmisbaar voor topprestaties.

Met één slag op de green of in de oceaan
We zien een foto van golfbaan Pebble Beach in Californië. Met een flinke swing kan je in één keer de green op komen, maar sla je te kort dan plonst je bal in de Stille Oceaan. Je kan voor save gaan, maar dat kost je minimaal één extra slag. “Op deze hole word je gedwongen tot een keuze, waardoor je goed gameplan moet hebben.” Net als in een bedrijfsstrategie, worden in het gameplan de risico’s en kansen die de baan biedt vergeleken met het overall doel. “Sommige mensen kunnen een goede driver slaan, maar dat betekent niet dat ze die altijd moet gebruiken. Als jouw doel het toelaat om de hole te halen in drie slagen, dan kan je voor safe gaan. Ook al heb je een goede driver in je handen.” 

Maar zoals Mike Tyson al zei “everybody has a plan until they get hit in the face”, met een goed plan alleen kom je er niet. Voor het echte werk is de juiste aandacht nodig. Net als op de financiële markten zijn de omstandigheden op Pebble Beach verraderlijk. De zeewind kan onverwacht opsteken en weer gaan liggen, de green is kort en de baan ziet er makkelijk uit. “En je moet niet aan de roze olifant denken”, zegt Smits van Waesberghe doelend op de oceaan. 

Proefkonijn Alinda presteert onder druk
Om de klus te klaren moet de golfende financial zichzelf goed kennen. Ben je proces- of doelgericht? Smits van Waesberghe heeft daarvoor een praktische test bedacht. Hij nodigt de aanwezigen uit om voor het toeziend oog van de zaal een balletje te putten. Alinda neemt de uitdaging aan en slaat in de eerste serie drie van de vijf ballen raak. Daarna wordt de druk opgevoerd en moet Alinda haar record verbreken. Ze slaat weer drie ballen raak. In de laatste serie gaan Smits van Waesberghe op de baan staan. Alinda kan het doel – de hole – niet zien en slaat maar één bal raak. 

Om een goede prestatie te behalen moet je weten onder welke omstandigheden je goed presteert. Proefkonijn Alinda laat zien dat zij goed presteert onder druk, met het doel in zicht. De profgolfer zelf heeft ervaren dat hij juist goed presteert als hij zich niet richt op het doel, maar op zijn eigen slag. “Als ik moet putten en ik richt mij op de hole, dan gaat het mis. Ook al heb ik het tijdens de training 1000 keer goed gedaan. Als ik mijn aandacht richt op mijzelf, dan gaat het goed.” In consultancylingo: Proefkonijn Alinda is doelgericht, Smits van Waesberghe procesgericht.  

Iedereen is anders, maar één ding staat voor de topgolfer als een paal boven de Stille Oceaan: “Als je iemand in zijn eigen kracht zet, dan gaat hij presteren. Trigger jezelf daarom om over de grens te gaan en je kracht te zoeken.” Hij stuurt zijn toehoorders de pauze in met de woorden van de Amerikaanse golfpro Arnold Palmer: “Success in golf depends less on strength of body than upon strength of mind and character”

Wilt u weten waar uw kracht ligt? Ga golfen met Constant Smits van Waesberghe en Solmate.

Gerelateerde artikelen