Goedkope arbeid nu van buiten EU

Goedkope tijdelijke arbeidskrachten vaker van buiten de EU, via een EU-land met lage sociale lasten.

Arbeidsmigranten voor de Nederlandse arbeidsmarkt komen van steeds verder weg. Laagbetaalde of laaggekwalificeerde krachten komen momenteel uit landen als Oekraïne, Turkije, Georgië, en Oezbekistan. Dit kan door een zogeheten A1-verloning, waarmee werknemers van buiten de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte (EER) via een bedrijf daarbinnen Polen aan de slag kunnen in Nederland. Dit meldt ABN Amro vandaag.

Het inhuren van niet-EER arbeidsmigranten is in principe legaal, maar niet onomstreden. Door personeel dat in dienst is van een Oost-Europees bedrijf tijdelijk in te lenen, zijn Nederlandse bedrijven goedkoper uit. De inleenkrachten worden uitbetaald door het buitenlandse bedrijf en de sociale premies worden afgedragen in dat betreffende land.

Voor arbeidsintensieve bedrijven in Nederland die scherp op prijs moeten concurreren kan het inhuren van zogeheten derdelanders interessant zijn, omdat zij hierdoor minder kosten hebben aan arbeidsloon. Door een Oost-Europees bedrijf over te nemen, kunnen uitzendbureaus met de regeling tijdelijke, goedkopere arbeidskrachten uit landen buiten de EER toe laten treden tot de Nederlandse arbeidsmarkt.

In landen als Polen, Tsjechië, Slovenië, Hongarije en Litouwen werden de afgelopen jaren een groeiend aantal werkvergunningen af aan personen van buiten de EER. Voor Nederlandse bedrijven zou deze route ook een oplossing kunnen zijn, zo wordt aangegeven.

(bron: ANP; foto: Lambros Lyrarakis on Unsplash)

Gerelateerde artikelen