Gewoon doen

Afgelopen weken kregen wij een schrikwekkend voorbeeld van wat er kan gebeuren als criminelen een bank hacken. O.a. ING ging plat met zijn elektronisch betalingsverkeer. Nu was het nog een "ongelukje", straks gaat het voor het "echie" en is het geld echt weg. De Telegraaf probeerde nog wat olie op het vuur te gooien: "Storing bij ING zaait paniek". Weer een industrie die duidelijk worstelt met haar bestaansrecht. Wie zaait er nu paniek?

Maar in Cyprus, daar zijn ze echt de klos, met dank aan de regering en de  Russische kameraden. Wel de lusten, niet de lasten graag. “Wat daar kan, kan overal”, zei ons nieuwe fenomeen Dijsselbloem in zijn eerste optreden voor de schijnwerpers. Meer had de pers niet nodig. Net in dienst en bijna een failliet Europa op je naam.

Hoe betrouwbaar zijn wij, of liever nog, onze leiders? Wat kunnen wij van onze bazen verwachten? Waar worden wij straks toe gedwongen? Met als dwangmiddel dreiging met ontslag. Hoe loyaal kun je zijn? En beter nog, blijven? Eens houdt het op!

Ons land wordt bestuurd door schoolmeesters, leraressen en ambtenaren die alles willen wegbezuinigen behalve zichzelf. Die ambtenaren, die al ons zuurverdiende geld hebben weggesmeten aan de zoveelste niet-werkende trein of straaljager, krijgen ook nog eens 6 jaar wachtgeld mee! Ja, 6 jaarsalarissen! Hoezo gouden handdruk?, dat is pas een vertrekbonus! Daarna krijgen ze een rustig pensioenbaantje toegewezen als burgemeester van een gezellig dorp of stad, of een leuke functie in NYC bij de Wereldbank.

Onze toekomst ziet er grimmig uit als we naar de overheid blijven staren. Ik ben een optimist, maar zij gaan de oplossing niet brengen. Er is echt maar 1 serieuze oplossing: Kies voor jezelf en word ondernemer of vind een onderneming die het echt anders doet.

Doe het met je partner, collega’s of met vrienden. Onzin dat je problemen niet met je vrienden kunt delen, of niet met ze zou moeten werken. De meest succesvolle ondernemingen zijn nog steeds familiebedrijven.

Maakt me niet uit wat en met wie je het doet, maar doe het! Echt alles is beter dan afwachten, vaak machteloos op wat de toekomst zal brengen. Laat je inspireren door  de documentaire over Ricardo Semler op VPRO’s Tegenlicht en begin voor jezelf. Briljante kerel. Neem het initiatief. Trek de broekriem aan. Vergeet die bonus. Ga waarde creëren, ‘m zelf verdienen.

Je hoeft maar een klein beetje beter te zijn dan die ander, te durven, te focussen op kwaliteit, jezelf te zijn. En hopla, je bent je succesvolle eigen baas. Geloof mij, er is niets mooiers. Ondanks het gebruikelijke Nederlandse gezeik. Je eigen bonus verdienen en dan lekker in een kous in de kast. Ik kan het weten, ik heb het zelf gedaan en doe het nog steeds.

Wij zijn op onszelf aangewezen. Wij, of liever onze voorgangers, hebben op een te grote voet geleefd. Niet alleen hier, maar op veel plekken op deze aardbol. Dat foutje kunnen wij alleen herstellen door in de spiegel te kijken en zelf de handen uit de mouwen te steken. Ricardo Semler zei: “Wie een beetje normaal kan nadenken en getalenteerd is, gaat toch niet bij een bedrijf werken?”.

Wij redden onszelf. Wij redden ons land. Wij zijn beter dan Mark en Jeroen.

Ik hoor snel van jullie, wij spreken elkaar.

Met grote groet,
Michael

Gerelateerde artikelen