Genomineerde categorie niet-beursgenoteerd: Siebe van Elsloo, CFO, Koninklijke Swets & Zeitlinger Holding NV

Koninklijke Swets & Zeitlinger is een wereldwijd opererend uitgeef- en informatieconcern met circa 800 medewerkers, verspreid over 20 kantoren in circa 160 landen. Het hoofdkantoor bevindt zich in Lisse.

Swets is ‘s werelds grootste distributeur en service provider van wetenschappelijke en professionele informatie. Het concern richt zich met haar diensten op de academische markt en op de markt voor bedrijven. Swets opereert als tussenpersoon tussen bibliotheken en uitgevers van wetenschappelijke en professionele tijdschriften.

De dienstverlening van Swets omvat het aanbieden en managen van zowel print als elektronische informatie voor professionele klanten. De activiteiten bestaan onder meer uit het beheer en de verwerking van abonnementen op gedrukte en elektronische wetenschappelijke en professionele publicaties

Na de economisch moeilijke jaren 2003/2004, besloot Swets haar strategie te wijzigen en zich uitsluitend nog te richten op de core business, het volledige beheer van abonnementen. Deze koerswijziging bleek succesvol en in 2007 werd Swets middels een management buyout door investeringsmaatschappij Gilde en het senior management gekocht.

What leads to high performance?
‘Het thema ‘What leads to high performance’ vereist een duidelijke focus op wat je wilt bereiken. De targets moeten voor iedereen duidelijk zijn en moeten worden vertaald naar de lokale situatie. High performance is een voortdurend terugkomend onderwerp waarover goed met alle medewerkers moet worden gecommuniceerd.’

Om tot een high performance te komen, is er in de eerste plaats een winning team nodig. ‘Goede mensen om de strategie te realiseren. In de huidige arbeidsmarkt is het vinden van de juiste mensen niet eenvoudig. Daarom investeert Swets veel in de eigen medewerkers. Mensen die weten waar we met het bedrijf naar toe willen. Door alles transparant te maken, is iedere medewerker snel overal van op de hoogte.’

Het vraagstuk maatschappelijk verantwoord ondernemen is ook een belangrijk onderdeel in de bedrijfsstrategie van Swets. Van Elsloo: ‘In onze branche proberen we zoveel mogelijk de enorme papierberg terug te dringen. Zo werken we aan het online uitvoeren van transacties, wat het nodige papier bespaart. Daarnaast zijn in onze markt enorme ontwikkelingen gaande wat betreft electronic publishing. Steeds meer gedrukte content komt ook digitaal beschikbaar, variërend van data-bases tot online magazines.’

Voor de veiling
Drie jaarabonnementen op meer dan 600 kranten….
Klanten kunnen via Swets een abonnement nemen op PressDisplay, een web-based portal die toegang geeft tot meer dan 600 kranten en tijdschriften uit meer dan 70 countries in 38 verschillende talen. Het is de meest complete, efficiente en toegankelijke manier om de favoriete kranten op één plek te lezen. PressDisplay is altijd up-to-date en heeft een simpele user interface en makkelijk te hanteren navigatie middelen.

PressDisplay is de standaard voor bibliotheken en opleidingsinstituten over de hele wereld. Publicaties zijn de exacte digitale replicas, compleet met redactionele artikelen en advertenties. Publicaties in PressDisplay worden in hun originele vorm weergegeven en kunnen als formele referentie dienen. De hoogste bieder verkrijgt voor zichzelf en voor twee collega’s een jaarabonnement op deze unieke service!

De opbrengst komt ten goede aan de Stichting Max. Deze Nederlandse stichting bestrijdt kindersterfte in Bangladesh door het slaan van waterputten en latrines en het geven van voorlichting over hygiëne. Dit is de efficiëntste vorm van bestrijding van kindersterfte.

Personalia
Naam: Siebe van Elsloo
Geboortejaar:1954
Opleiding: Accountancy
Loopbaan: Gedurende 20 jaar gewerkt in diverse financiële functies bij de Nederlandse Spoorwegen (NS), daar bekleedde Van Elsloo onder meer functie van directeur Accountantsdienst, Corporate Controller, Project manager Privatisering en was hij directeur Operations bij NS Cargo. In 1998 trad hij als CFO in dienst bij @Home Benelux. Vanaf 2001 heeft hij als interim manager en consultant bij verschillende bedrijven in binnen- en buitenland gewerkt om in 2005 als CFO in dienst te treden bij Swets.
Omzet bedrijf: 750 miljoen euro
Aantal medewerkers: 800

Gerelateerde artikelen