Genomineerde categorie niet-beursgenoteerd: Peter van Bommel, CFO, NXP

NXP is een halfgeleiderfabrikant, welke meer dan vijftig jaar geleden door Philips werd opgericht. Gestationeerd in Europa, heeft het onlangs onafhankelijke halfgeleiderbedrijf van Philips 37.000 werknemers in dienst, die gezamenlijk in bijna dertig landen een omzet van 6,3 miljard USD (2007) weten te behalen.

NXP produceert halfgeleiders, systeem oplossingen en software die zorgen voor betere zintuiglijke belevingen in mobiele telefoons, personal media players, TVs, set-top boxes, identificatie applicaties, auto’s en een breed assortiment aan elektronische apparaten.

Van Bommel leidt en beheert de financiële verrichtingen voor NXP, houdt toezicht op de financiën, boekhouding en informatietechnologie op globale schaal. Ook maakt hij deel uit van de directie en is hij lid van het management board onder leiding van Frans van Houten.

What leads to high performance?
Vanuit NXP wordt high performance gezien om de markt te verbeteren. ‘Daarvoor is een sterke organisatie nodig om met goede mensen goede resultaten te behalen. Mensen zijn de driving force achter NXP’, licht CFO Peter van Bommel toe. ‘We investeren in kennis, werken deze uit tot productideeën wat uiteindelijk resulteert in onze producten. De organisatie kan alleen goed functioneren wanneer het een beroep kan doen op mensen met de juiste kwaliteiten.’

De halfgeleiderproducent NXP is actief in bijna dertig landen. Van Amerika tot India en van Nederland tot de Oekraïne. ‘Onderlinge samenwerking tussen de medewerkers en uitwisseling van kennis en knowledge is noodzakelijk om te komen tot goede producten, maar het vinden van de juiste mensen maakt dat erg moeilijk. Voor de financiële afdelingen is het verstrekken van volledige rapportages en het verbanden leggen tussen organisaties in de verschillende landen waar NXP actief is, een belangrijke factor. Om te komen tot high performance is het daarnaast ook van belang dat alle processen op orde zijn.’

Ook op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen wil NXP goed performen. ‘Toen NXP nog deel uitmaakte van Philips was er een uitgebreid sustainability report waar we mee werkten. Nu NXP verzelfstandigd is, is er een eigen sustainability report geschreven, waarin het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving voor de medewerkers wordt gestimuleerd. Ook wordt er veel ondernomen op het gebied van employee development en ontwikkelt het bedrijf onder meer ‘groene chips’ om het milieu zo min mogelijk te belasten.

Voor de veiling
De hoogste bieder voor het kavel wat NXP beschikbaar stelt ten bate van het kinderziekenhuis van het Radboud in Nijmegen krijgt, met een groep van maximaal 5 personen, een rondleiding door de Semiconductorfabriek in Nijmegen. De hoogste bieders krijgen exclusief toegang tot een van de laatste halfgeleiderfabrieken in Europa. De rondleiding door de streng beveiligde productieruimte wordt afgesloten met een gezamenlijke lunch.

Personalia
Naam: Peter van Bommel
Geboortejaar: 1957
Opleiding: Peter van Bommel behaalde zijn doctoraal Economie (MBA) aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Loopbaan: In 1979 begon Peter van Bommel bij Philips, waar hij eerst enkele Finance & Controlfuncties voor verscheidene ondernemingen binnen Philips bekleedde. Daardoor kwam hij in aanraking met de divisie op het gebied van Componenten en Halfgeleiders. Door zijn carrière bij Philips doet hij zowel Nederland als in Hong Kong uitgebreide ervaring op in global accounting. Voordat Van Bommel in september 2005 werd benoemd tot CFO bij Philips Semiconductors, was hij Deputy CEO en CFO LG Philips Displays in HongKong, een joint venture van Philips en LGE.
Omzet bedrijf: 6,3 miljard US Dollar (2007)
Aantal medewerkers: 37000

Gerelateerde artikelen