Genomineerde categorie niet-beursgenoteerd: Michel Cornelissen, CFO AutoBinck N.V.

AutoBinck Holding N.V. is een internationaal opererend bedrijf op de automotive-markt. De organisatie telt meer dan veertig ondernemingen in de Benelux-landen en Centraal-Europa. Hoofdactiviteit is het importeren en distribueren van personen- en bedrijfswagens. Voor de merken Hyundai, Mazda en Mitsubishi is AutoBinck in diverse landen de officiële importeur.

Autobinck’s financial services-tak, Business Lease, biedt automotive gerelateerde financiële diensten aan. Het betreft hier onder meer full operational en financial leasing, dealer voorraadfinancieringen en consumentenfinancieringen.

De divisie Onderdelen & Accessoires zorgt voor de import, distributie en verkoop van niet-OEM onderdelen en autoaccessoires. Van deze divisie maakt onder meer de Brezan formule deel uit, met 120 vestigingen in Nederland en België. In de divisie Vastgoed & Services zijn alle vastgoedactiviteiten, een automotive IT bedrijf en de in-house bank van de groep ondergebracht. Vanaf het vierde kwartaal dit jaar worden de activiteiten voor het Japanse automerk Infiniti bij Autobinck in Nederland ondergebracht. Die activiteiten worden vanaf 2009 uitgebreid naar Tsjechië en Slowakije.

De strategie van de organisatie richt zich op de groeiende automarkten van onder meer Polen, Tsjechië, Hongarije, Slowakije en Slovenië. Door overname van ondernemingen versterkt AutoBinck Holding N.V. zijn positie op de mobiliteitsmarkt. De nadruk bij de acquisities ligt op bedrijven met producten of diensten die aansluiten bij het bestaande producten- en dienstenpakket van de werkmaatschappijen binnen de holding.

What leads to high performance?
Er zijn vele zaken die met high performance te maken hebben. De belangrijkste factor om als bedrijf goed te performen is volgens CFO Michel Cornelissen het hebben van de juiste mensen. ‘Autobinck kan niet goed presteren zonder dat er een goed team achter staat. High performance begint met de juiste mensen op de juiste plaats. Daarnaast moet uiteraard ook de strategie van het bedrijf goed zijn en moeten de rapportages en de procedures kloppen, maar met slecht presterende mensen zal een organisatie nooit kunnen excelleren. Die medewerkers moeten zich wél kunnen blijven ontwikkelen. Dat kan wanneer ze vrijheid en verantwoordelijkheid krijgen om hun functie uit te oefenen.’

Door zijn mensen de juiste verantwoordelijkheden binnen de organisatie te laten uitoefenen, stimuleert Cornelissen ieders betrokkenheid bij de business. ‘Concreet leidt dit ertoe dat iedereen persoonlijk vooruit gaat en dat presteren niet als een sport op zich wordt gezien, maar een resultaat is van natuurlijk gedrag. Door jezelf elk jaar opnieuw af te vragen welke informatie belangrijk is, kunnen we de tools up-to-date houden en wordt de kwaliteit van de financiële functie intern verbeterd. Daardoor zijn we in staat snel te rapporteren, blijven de kosten laag en zorgen we ervoor dat verrassingen uitblijven.’

Binnen Autobinck worden financieel medewerkers vrijgemaakt om ook bezig te zijn met algemene zaken. ‘Medewerkers moeten tijd krijgen om op te treden als sparringpartner voor het management. Dat kan doordat medewerkers verantwoordelijkheid krijgen, maar ook vrijheid. Door betrokkenheid te creëren en vooral ook mensen op de hoogte te houden over de ontwikkelingen van het bedrijf, voelen de medewerkers zich met de organisatie verbonden. Uiteindelijk leidt dat tot een beter resultaat.’

Voor de veiling
Eén maand rijden in een Infiniti FX

Autobinck wordt per 1 oktober de officiële vertegenwoordiger van het premium merk Infiniti. De introductie van een nieuw premium merk op de Europese markt is een unieke gebeurtenis in de recente automotive geschiedenis.

Infiniti is een Japanse producent van premium personenauto’s. Het merk, dat sinds 1989 op de Amerikaanse markt actief is, onderscheidt zich door ongeëvenaard vakmanschap, een superieure kwaliteit en een zeer hoog afwerkingsniveau. Infiniti kenmerkt zich bovendien door een aansprekend en vernieuwend design, een zeer rijk uitgerust interieur en verbluffende prestaties. Het merk gaat in Europa de concurrentie aan met de top van de markt. Bij de introductie wordt niets aan het toeval overgalaten. Infiniti zorgt ervoor dat haar modellen op alle fronten beter zijn dan de concurrentie. Het topmodel, de Infiniti FX, wordt direct gepositioneerd tegenover de BMW X5, de Audi Q7, de Mederces ML en de Porsche Cayenne

De hoogste bieder zal in oktober als één van de eerste Europeanen gedurende een maand kennis mogen met deze top crossover.

De opbrengst komt geheel ten goede aan de Stiching KiKa, Kinderen Kankervrij.

Personalia
Naam: Michel Cornelissen
Geboortejaar: 1966
Opleiding: Bedrijfseconomie aan de universiteit van Amsterdam
Loopbaan: Begonnen bij Ernst & Young Consultants, trad in 1994 in dienst bij Baan Company om als rechterhand van de CFO de beursgang voor te bereiden. Tot 1998 werkte hij er als group controller en vervulde nog twee jaar de rol van CFO en statutory director bij de Vanenburg Group. In 2000 vestigde hij zich als zelfstandige. In juni 2004 begon hij als CFO en lid Raad van Bestuur bij AutoBinck Holding N.V.
Omzet bedrijf: ruim 1,1 miljard euro
Aantal medewerkers: 1650

Gerelateerde artikelen