Genomineerde categorie niet-beursgenoteerd: Bernhard van Holst, Financieel Directeur, Econcern

Econcern is binnen wereldwijd marktleider op het gebied van duurzame energie. Het bedrijf levert unieke projecten, innovatieve producten en diensten voor een duurzame energievoorziening. Zo ontwikkelt het grootschalige windenergie-, zonne-energie- en biomassaprojecten. Het bedrijf is ontstaan in 1984 en telt momenteel ruim 1000 medewerkers, verspreid over 20 landen. De werkmaatschappijen Ecofys, Evelop, Ecostream en Ecoventures maken onderdeel uit van Econcern. De missie van het bedrijf is 'Een duurzame energievoorziening voor iedereen!'

Het succes van Econcern is in de eerste plaats het gevolg van de innovatie en marktgerichtheid die een vast onderdeel zijn van haar oplossingen. Dit is bereikt door de permanente kennisuitwisseling tussen alle vakgebieden onder één dak, door de nauwe en langdurige samenwerking met belangrijke stakeholders zoals toonaangevende fabrikanten overheden en kennisinstituten en vooral door de eigen advies- en onderzoeksactiviteiten op alle gebieden van duurzame energie: van zonnecellen en windenergie tot en met biogassystemen.

Econcern investeert de komende vijf jaar circa 10 tot 15 miljard euro in duurzame energieprojecten. Het bedrijf is bekend van het windmolenpark voor de kust van IJmuiden -Q7 – en van een duurzame diepwaterinstallatie voor de kust van Curaçao, dat koud zeewater aanvoert waarmee hotels op het eiland worden gekoeld. Econcern wil dit jaar in Delfzijl de grootste biobrandstoffabriek ter wereld openen.

What leads to high performance?
‘High performance bereik je door het hebben van passie voor wat je doet. Duurzaamheid is in ons bedrijf niet iets wat we doen omdat het zo hoort, duurzaamheid is onze core business”, legt financieel directeur Bernhard van Holst uit. Als marktleider concentreert Econcern zich op het realiseren van de missie waarbij het gaat om duurzaamheid en financiele resultaten. Want alleen door goede financiële performance kunnen we weer investeren in nieuwe projecten.’

Econcern zit midden in het proces van transitie naar een Corporate environment Onder leiding van Van Holst wordt de financiële afdeling zo ingericht en worden de processen dusdanig gestructureerd, dat het mogelijk is om het management van een snel groeiende onderneming te faciliteren met de juiste rapportages en te voorzien van sturingsinformatie. Focus op people, processes en tools is key voor de diverse financiële functies om te kunnen bijdragen aan de high performance van de onderneming,

De financieel directeur vindt het belangrijk dat zijn medewerkers affiniteit hebben met het product. ‘Dat is de passie. Mensen vinden de business leuk. Ook dat draagt bij aan high performance. Het is het doel van het bedrijf om iedereen op een sustainable manier van energie te voorzien. Dat geldt voor onze klanten, maar anderszins natuurlijk ook voor gedrevenheid waarmee onze medewerkers hun werk verrichten.’

Voor de veiling
Een geheel verzorgde unieke zeiltocht naar Q7
Namens Econcern stelt financieel directeur Bernhard van Holst een zeiltocht voor 15 personen beschikbaar naar het Offshore Windpark Q7 gelegen in de Noordzee. Tijdens de tocht wordt u alles uitgelegd over wind op zee en het park Q7. Uiteraard vindt dit event alleen tijdens stralend weer plaats en wordt in overleg met u een datum vastgesteld.

Q7 windpark: wereldwijd het verst uit de kust, in het diepste water
Q7 ligt circa 23 kilometer uit de kust bij IJmuiden, in blok Q7 van het Nederlands continentaal plat. De 60 Vestas V80 windturbines van elk 2 MW staan in een waterdiepte van 19 tot 24 meter. Q7 is daarmee, op dit moment, het windpark dat wereldwijd het verst uit de kust en in het diepste water wordt gebouwd. Bij een volledige productie van 435.000.000 KWh per jaar levert het park voldoende stroom voor zo’n 125.000 Nederlandse huishoudens. Zodoende wordt de uitstoot van 225 duizend ton CO2 bespaard.

De opbrengst komt ten goede aan de stichting Pico Sol, een onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor kleinschalige toepassingen van zonne-energie in derde wereld landen. Het doel van Pico Sol is om een bijdrage te leveren aan een verbeterde leefsituatie en het verbreden van de mogelijkheden tot vooruitgang voor de dorpsgemeenschappen in onderontwikkelde gebieden met behulp van duurzame middelen.

Personalia
Naam: Bernhard van Holst
Geboortejaar: 1969
Opleiding: Van Holst studeerde Bedrijfseconomie en Accountancy aan de Universiteit van Amsterdam.
Loopbaan: Sinds 2006 is Van Holst werkzaam als financieel directeur bij Econcern. Daarvoor was hij als CFO wereldwijd verantwoordelijk voor het financiële beleid van Cordys. Ook heeft hij gewerkt als senior manager bij Ernst & Young Transaction Advisory Services. In zijn vorige functies heeft hij uitgebreid ervaring opgedaan met internationale auditopdrachten en due-dilligence onderzoek in een aantal verschillende sectoren. Ook is hij werkzaam geweest als accountant. Eerst in de mkb-praktijk, later in de internationale praktijk.
Omzet bedrijf: 240 miljoen in 2006
Aantal medewerkers: 1000

Gerelateerde artikelen