Genomineerd CFO Day 2009, categorie AMX/AScX & overig: Jan de Boer, ERIKS Groep

Jan de Boer (1953) is sinds 1985 werkzaam voor de ERIKS-groep. In 1996 werd hij benoemd tot lid van de raad van bestuur, waar hij verantwoordelijk is voor de administratieve logistiek, financiële informatievoorziening en juridische zaken, belastingen, pensioenen, riskmanagement, itc -beleid en investor relations.

De technische handelsonderneming en industriële dienstverlener ERIKS verkoopt afsluiters, afdichtingen, slangen en andere werktuigbouwkundige componenten die gebruikt worden in alle industriële bedrijfstakken, zoals chemie, pharma, voeding, biotechnologie, machinebouw, semicon, raffinage, olie en gas en metaal.

Daarnaast levert het bedrijf gereedschappen en onderhoudsproducten, kunststoffen en een compleet assortiment afdichtingstechniek. Op het gebied van aandrijftechniek, afdichtingstechniek en stromingstechniek is het bedrijf marktleider op de Europese markt. Daarnaast zijn er activiteiten in Amerika, India, China en het Midden-Oosten. Van een handelsonderneming heeft ERIKS zich ontwikkeld tot een industriële dienstverlener die niet alleen componenten levert, maar ook daarop aansluitende technische en logistieke diensten. ERIKS streeft ernaar een positieve bijdrage te leveren aan de bedrijfsvoering van afnemers en fabrikanten die als toeleverancier fungeren.

De in Alkmaar gevestigde dienstverlener heeft een geschiedenis van overnames. In 2008 werden er vijf overnames gedaan, waarvan de grootste die van branchegenoot Econosto was. ERIKS nam het bedrijf over, nadat eerder Gilde Investment een bod op Econosto had uitgebracht. Met de overname werd de positie in de scheepsbouw, de petrochemie, de olie- en gasindustrie, de energiemarkt en de bouw versterkt. Thans bestaat de ERIKS-groep uit meer dan vijftig groepsmaatschappijen met vestigingen in 24 landen.

In 2008 merkte het bedrijf nog relatief weinig van de economische tegenwind: er werd een omzet van ruim 1,1 miljard euro behaald en een winst van 52,5 miljoen. Dit jaar brengt volgens De Boer meer onzekerheid. Steunend op een solide financiering zal sterk worden gefocust op kostenbeheersing en werkkapitaal. Vanaf einde 2008 zijn en worden diverse programma’s ontwikkeld en geïmplementeerd.

Daarnaast ziet hij ook kansen in de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten die de total cost of ownership voor de basisindustrie naar beneden zullen brengen Naar verwachting zullen er zich ook kansen voordoen om via kleinere overnames de marktposities te verbeteren.

Gerelateerde artikelen