Genomineerd CFO Day 2009, categorie AMX/AScX & overig: Frank Dorjee, Draka Holding

Frank Dorjee (1960) is sinds maart 2005 chief financial officer bij Draka. Dorjee begon zijn carrière bij KPMG Accountants in diverse functies. In 1995 werd hij bij KPMG Accountants tot partner benoemd. Vanaf 2000 maakte hij als CFO deel uit van de raad van bestuur van Van der Moolen.Vanaf 2005 is hij CFO van Draka.

Vanaf 2005 is hij CFO van Draka. n alles wat beweegt, vliegt, daalt, stijgt of verbindt zitten kabels van Draka. Het bedrijf is marktleider op het gebied van kabels voor de automotive industrie en communicatiesector in Europa, en in Amerika is het marktleider op het gebied van liftkabels. In China is het de nummer één in glasvezelkabels.

Met een omzet van 2,7 miljard euro in 2008 is Draka nummer zes van kabelfabrikanten in de wereld. De ambitie is om een wereldwijd leidende kabelfabrikant te worden met een goede financiële basis, een goede geografische spreiding en een uitgebreid geavanceerd productenportfolio.

Dorjee had bij zijn aantreden als CFO al een historische band met Draka. Als partner bij KPMG begeleidde hij Draka ooit naar de beurs. Bij zijn binnenkomst in 2005 was het kabelbedrijf bezig met grote organisatorische veranderingen. Het bedrijf ging van een landenorganisatie naar een divisiestructuur en de strategie werd aangescherpt. Draka wilde groeien in marktsegmenten met een bovengemiddelde groei, vooral in speciaalkabels.

De afgelopen tien jaar laat de geschiedenis van Draka een serie van overnames zien. Het is nu echter tijd om hier lijn en efficiency in aan te brengen, een taak die Dorjee goed ligt. Meteen na aanvang bij Draka ontpopte Dorjee zich als een bestuurder die durft in te grijpen en die het werkkapitaal stevig wist terug te dringen. Om de kosten te beheersen hanteert Dorjee het Triple S (Stop, Swap en Share)-programma. Dit programma bestaat al enige jaren, maar is in 2008 nogmaals aangescherpt.

Stop staat hierbij voor het staken van activiteiten in bepaalde fabrieken, swap staat voor het concentreren van activiteiten in fabrieken, waardoor men efficiënter kan produceren, en share impliceert het delen van kennis met de andere fabrieken van Draka. Het kostenbeheersingsprogramma zal in de eerste helft van het jaar worden afgerond en moet leiden tot cost leadership in alle segmenten waar het bedrijf actief is.

Gerelateerde artikelen