Genomineerd CFO Day 2009, categorie AMX/AScX & overig: Edwin van Leeuwen, Unit 4 Agresso

Edwin van Leeuwen (1966) trad medio 1999 in dienst van Unit 4 Agresso en is sinds april 2002 lid van de raad van bestuur en financieel directeur (CFO). Zijn primaire aandachtsgebieden zijn financiën, juridische zaken en investor relations. Van Leeuwen is registeraccountant en was eerder werkzaam als manager Finance & Control bij Koninklijke Van Ommeren N.V. Daarvoor werkte hij 8 jaar als accountant, onder meer voor Coopers & Lybrand.

Unit 4 Agresso is een internationaal opererend IT-bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen, distribueren en onderhouden van bedrijfssoftware voor het zogenoemde middensegment van de markt, de middelgrote bedrijven. De strategie van Unit 4 Agresso, ontstaan uit het samengaan van Unit 4 en het Noorse Agresso, is het bereiken van schaalvergroting via autonome groei, acquisities en het aangaan van strategische allianties.

Hierbij ligt de focus sterk op standaardproducten voor specifieke markten. Dit betekent dat de onderzoeks- en ontwikkelingskosten relatief laag kunnen blijven en een lage total cost of ownership voor de klant. Het bedrijf heeft bewezen niet te aarzelen om de bakens te verzetten wanneer dat nodig is. Er werd afscheid genomen van de internetbeveiligingstak om zich volledig te focussen op de bedrijfssoftware. Ook werd klanten de mogelijkheid geboden om zich te abonneren op de software, inclusief onderhoud, in plaats van licenties te kopen, iets wat steeds meer opgang lijkt te vinden.

In de tijd dat Van Leeuwen CFO bij Unit 4 Agresso is, heeft hij een aanzienlijk trackrecord opgebouwd in het doen van succesvolle overnames, waarvan de acquisitie van de Britse branchegenoot Coda in 2008 een van de grootste was. Coda, gespecialiseerd in financiële managementsystemen, is een aanvulling op de bestaande ERPactiviteiten van Unit 4 Agresso. Het afgelopen jaar haalde de onderneming met vestigingen in 14 Europese landen, 5 landen buiten Europa en verkoopactiviteiten in diverse andere landen, een omzet van 394 miljoen euro. Voor dit jaar rekent men op eenzelfde operationele winst als over 2008. 

Gerelateerde artikelen