Gemiddelde dekkingsgraad pensioenfondsen in februari gelijk gebleven

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen was per 28 februari 2014 gelijk aan 110%. Hiermee is de gemiddelde dekkingsgraad gelijk gebleven aan de stand van eind januari.

De Nederlandsche Bank maakte vandaag bekend dat in ieder geval 29 pensioenfondsen per 1 april het pensioen verlagen. Daarentegen overwegen diverse fondsen die zich aan de goede kant van de streep bevinden om de pensioenaanspraken (beperkt) te verhogen. Het herstel is volgens Aon Hewitt echter nog broos.
Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt, wereldwijd marktleider in human-resourcemanagement, consultancy en outsourcing, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.
Waarde verplichtingen licht gestegen
De waarde van de verplichtingen van pensioenfondsen steeg in februari met ongeveer 1,0%. Dat komt doordat de driemaands gemiddelde rente licht daalde. De waarde van de verplichtingen van pensioenfondsen wordt berekend volgens de driemaands gemiddelde marktrente met Ultimate Forward Rate.
Ook vermogen pensioenfondsen stijgt
Het gemiddelde vermogen van de Nederlandse pensioenfondsen is in februari eveneens gestegen. Het totale vermogen steeg per saldo met 1,5%. Deze stijging wordt voornamelijk verklaard doordat de waarde van de aandelenportefeuille met 2,4% toenam. Met name Europese aandelen kenden in februari positieve rendementen. Ook indirect vastgoed kende een hoog positief rendement. De obligatiekoersen stegen met gemiddeld 0,6% door de daling van de marktrente.
Onrust Oekraïne zet herstel onder druk
De ontstane onrust in Oekraïne en de daar aan gerelateerde politieke spanningen zorgen de laatste dagen voor druk op de financiële markten. De eerste reacties op de internationale aandelenbeurzen zijn negatief. “Aangezien het herstel nog broos is, kan de aanhoudende onrust en onzekerheid de financiële positie van pensioenfondsen behoorlijk onder druk zetten,” zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt.
Bron: Aon Hewitt
Gerelateerde artikelen