‘Geen Control, geen business’ – voorwoord Alex van Groningen

fallback
'Geen control, geen business', zo luidt het credo van veel bedrijven anno 2005. Onder invloed van boekhoudschandalen, IFRS en de Code Tabaksblat is de positie van de hoogste financiële baas steeds belangrijker geworden. Een chief financial officer (CFO) moet verstand van zaken hebben, anders heeft hij niets te zoeken in de bestuurskamer van een onderneming.

Wie aan het hoofd wil staan van een financiële divisie, dient dus van alle markten thuis te zijn. En dat maakt het werk van de CFO tot één van de meest uitdagende functies op dit moment.

Er zijn maar weinig posities waarin een persoon op zoveel verschillende vaardigheden en capaciteiten wordt afgerekend. Dit soort skills vragen overigens niet alleen om daadkracht, maar ook om berusting. Immers, een CFO moet vaak genoegen nemen met een plek in de schaduw van de bestuursvoorzitter. Gelukkig zien we hierin de laatste jaren een kentering ontstaan.

Met alweer de vierde verkiezing van CFO of the Year, hopen wij een bescheiden bijdrage te leveren aan de verdere toename van de waardering die de CFO als geen ander verdient.

Deze editie van het CFO Jaarboek telt in totaal vijfentwintig profielen van topbestuurders. Dit betreft zowel CFO’s van beursgenoteerde bedrijven, als financiële beleidsbepalers van zelfstandige ondernemingen en topadviseurs op het gebied van financiële sturing. Allemaal hebben zij verleden jaar een bijzondere prestatie geleverd. Ze hebben een noodlijdend bedrijf weer gezond gemaakt, stonden aan de basis van een succesvolle overname of waren de drijfveer achter het commerciële succes van hun onderneming. Stuk voor stuk mensen die volgens hun directe collega’s de CFO Award méér dan verdienen.

Wie aan de haal gaat met de felbegeerde titel, zal bekend worden gemaakt tijdens de CFO Day op 16 juni aanstaande. In afwachting hiervan wens ik u alvast veel leesplezier en hoop dat u enige inspiratie kunt putten uit het CFO Jaarboek 2005.

Alex van Groningen
Uitgever Chief Financial Officer Magazine

Gerelateerde artikelen