Gebruik payroll service vaak wens van opdrachtgever

13,9% van de zzp'ers maakt op dit moment gebruik van payroll. In 6 op de 10 gevallen wordt gebruik gemaakt van een payroll service vanwege de wens van de opdrachtgever.

Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 912 zzp’ers in opdracht van EasyStaff.

Als zzp’ers zelf kiezen voor payroll dan is dit vanwege financiële redenen (17,6%), bijvoorbeeld liquiditeit of debiteurenbeheer. Ook is er een deel (14,7%) die voor payroll kiest vanwege de uitbesteding van administratieve rompslomp en een deel (5,9%) vanwege sociale zekerheden.

Zelf administratie doen

Bijna de helft (48,5%) van de zzp’ers regelt de administratie liever zelf en kiest daarom niet voor payroll. Een andere reden is het willen beschikken over alle belastingvoordelen (21,6%). Er is ook een deel (14,8%) die aangeeft geen gebruik te maken van payroll omdat zij het concept nog niet goed (genoeg) kennen.

Sociale zekerheden voor zzp’ers

Bijna de helft van de zzp’ers (46,5%) zou graag pensioen opbouwen. 15,4% is door ziekte wel eens langer dan drie maanden niet in staat geweest om te werken. Bij 28% van de zzp’ers levert de betalingstermijn van opdrachtgevers (gemiddeld 28 dagen) soms financiële onzekerheden op en maar liefst twee op de vijf (39,8%) heeft wel eens te maken gehad met wanbetaling.

Gerelateerde artikelen