FrieslandCampina profiteert van aangekondigd banenverlies

Vermindering arbeidsplaatsen met 1146 tot nu toe.

FrieslandCampina profiteert van het eerder aangekondigde banenverlies bij het zuivelconcern. Waar in heel 2023 nog verlies werd geleden, staat er over de eerste helft van dit jaar weer een duidelijke winst in de boeken. FrieslandCampina kondigde in december nog aan 1800 banen te schrappen om de kosten omlaag te brengen, waarvan ruim de helft in Nederland.

  • Vermindering arbeidsplaatsen met 1146 tot nu toe
  • Winst gestegen naar 183 miljoen
  • Daling omzet met bijna 7 procent door lagere melkprijs en ongunstige wisselkoers

“We zien dat de veranderingen die we sinds eind 2023 hebben doorgevoerd, hebben geleid tot een sterke start van 2024”, zegt topman Jan Derck van Karnebeek.

“Uitsmering” banenreductie

FrieslandCampina smeert de banenreductie uit over een periode van twee jaar. Het aantal arbeidsplaatsen is inmiddels met 1146 verminderd. Ook heeft het concern veranderingen doorgevoerd bij de inkoop van grondstoffen en verspilt het minder. Dit alles heeft al geleid tot een kostenbesparing van 152 miljoen euro. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

[kaer]

Lees ook:


[/kader]

Winststijging

De winst steeg naar 183 miljoen euro, vergeleken met 8 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2023. De omzet daalde wel met bijna 7 procent naar 6,4 miljard euro. Dat komt volgens FrieslandCampina vooral door de lagere melkprijs en ongunstige wisselkoersen.

Goede zaken met markt Azië

Van Karnebeek wijst erop dat de winststijging niet alleen maar komt door de reorganisatie. FrieslandCampina deed bijvoorbeeld ook goede zaken met zijn consumentenmerken in Zuidoost-Azië en met kindervoedingsmerk Friso in China.

Azië is een belangrijke markt voor het bedrijf. In Maleisië en Indonesië heeft de onderneming recent grote fabrieken geopend om die regio de komende jaren goed te kunnen voorzien.

Onzekerheid wereldzuivelmarkt

Hiertegenover staat dat er de laatste tijd veel onzekerheid is op de wereldzuivelmarkt. Daarom heeft het bedrijf “uit voorzichtigheid” besloten nu geen tussentijdse uitkering aan aangesloten melkveehouders te doen.

FrieslandCampina zegt wel eraan te werken aantrekkelijker te worden voor de boer. “Als gevolg van onzekerheid over de toekomstige melkaanvoer in Nederland, maar ook daarbuiten, is behoud van schaal in ons melkvolume zeer belangrijk”, benadrukt Van Karnebeek.

De melkaanvoer van melkveehouders uit de coöperatie is in het eerste halfjaar met enkele procenten gedaald. Dat komt vooral doordat sommige boeren gebruik hebben gemaakt van een vertrekregeling die liep tot in november vorig jaar. Dat was een regeling in verband met de jaren terug doorgevoerde fusie tussen Friesland Foods en Campina.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Gerelateerde artikelen